In een ziekenhuis in Blaricum is vijf jaar geleden Riem de Wolff overleden. De zanger van The Blue Diamonds is 74 jaar geworden. “Vorige week kreeg hij een hersenbloeding, maar was hij aanspreekbaar, al viel hij af en toe wel weg. Dan denk je alleen maar aan herstel, maar afgelopen weekend kreeg hij daar nog een hersenbloeding overheen,” aldus een woordvoerder van het duo.

Riem de Wolff vormde samen met zijn broer Ruud het duo The Blue Diamonds. Ze braken in 1960 door met de wereldwijde hit Ramona. Riem en Ruud de Wolff kwamen in 1949 met hun ouders van Nederlands-Indië (het huidige Indonesië) naar Nederland en woonden daar in Driebergen-Rijsenburg. Ze zongen in hun tienerjaren op schoolfeesten in bandjes als The String Extase Boys en The Cool Cats.
Bij de ouders thuis in Driebergen bleef de hutkoffer twee jaar lang onuitgepakt. Het gezin van Riem en Ruud de Wolff wachtte immers op de terugkeer naar Indonesië. De retourtrip kwam er echter niet meer. En Riem (6) en Ruud (8) werden Nederlanders.
Als het duo The Blue Diamonds gaven ze de popmuziek in hun nieuwe thuisland een compleet nieuw gezicht. In het benepen Nederland van de jaren vijftig vormden de broers de voorhoede van de opkomende rock’n’roll. Als polderversie van The Everly Brothers waren ze deel van de indorock-scene. Er ontstond een soort Beatlemania avant la lettre rond de twee jongens. Maar een opvolger met dezelfde impact als Ramona kwam er nooit. De broers bleven altijd een beetje het brave bandje, dat door hun liefhebbende moeder in glitterpakken was gestoken. Zij streek ook de kanten blouses en verzorgde de boekhouding. De branie van de rock’n’roll ging aan het tweetal eigenlijk voorbij. Hun muziek bleef populair, vooral bij de generatie die terugverlangde naar de vervlogen tijden toen Jakarta nog Batavia heette. The Blue Diamonds waren – samen met Anneke Grönloh – de eerste Nederlandse artiesten die naar de zelfstandig geworden archipel reisden voor optredens.
Ramona zelf was geen eigen compositie. Sterker: de song was al 33 jaar oud toen Riem en Ruud hem in 1960 op plaat zetten. Het is de titelsong van de gelijknamige stomme film uit 1928. Het lied bereikte in Amerika de status van evergreen. Ze verhoogden het tempo van het originele walsje, voegden er gitaarwerk aan toe en toen kwam daar die fraai zwevende harmonie tussen de stemmen van Ruud en Riem bovenop. Ramona werd een van de eerste Nederlandse wereldhits. Zelfs in Amerika – in die tijd nog bijna letterlijk een compleet andere wereld – haalde Ramona de hitparade. De broers bezongen Ramona in het Engels, Duits, Spaans en Maleis. Uiteindelijk werden er wereldwijd twintig miljoen singles van verkocht.
Een decennium later ontstond na The Beatles, maar ook beïnvloed door de indorock, de eerste golf van Nederlandse beatbands als The Golden Earrings, Sandy Coast en The Motions. Die bands speelden The Blue Diamonds, die altijd trouw bleven aan hun uit suikerwerk opgetrokken repertoire, uiteindelijk uit de mode. Ruud de Wolff, de oudste van de twee Blue Diamonds, is in 2000 op 59-jarige leeftijd in Driebergen overleden. Riem ging daarna door met de zoon van Ruud. Of de groep ook de dood van het tweede originele lid zal overleven is niet geweten.

Raymond Thielens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.