Met een overwinning op de legendarische Angliru (bovenstaande foto; onderstaande foto Erik Westerlinck) nam de Spaanse wielrenner Alberto Contador afscheid van de wielersport. Daarmee verdween één van de attractiefste renners (omwille van zijn aanvallende karakter) uit het peloton.

Al op 25-jarige leeftijd had El Pistolero, zoals een van Contadors bijnamen luidt (zie eveneens op bovenstaande foto), de drie grote rondes gewonnen, waarmee hij de prestatie van Felice Gimondi en Bernard Hinault evenaarde. Ook Eddy Merckx, Jacques Anquetil en Vincenzo Nibali wonnen de Giro, Tour én Vuelta, maar bereikten deze mijlpaal op een wat latere leeftijd.
Op 6 februari 2012 werd Alberto Contador door het TAS voor twee jaar geschorst. Hierbij moest hij onder meer zijn Tourzege uit 2010 en zijn Giro-overwinning uit 2011 inleveren.
Contador is, na Hinault, slechts de tweede renner in de geschiedenis die de drie grote rondes elk minstens twee maal wist te winnen. Zonder bovenvermelde schorsing zou hij ze zelfs allemaal drie keer gewonnen hebben, wat een unieke prestatie zou geweest zijn.
Contador werd professional in 2003 bij ONCE en viel in zijn debuutjaar meteen op met een etappezege in een tijdrit in de Ronde van Polen. Het jaar daarop verhuisde hij met zijn ploeg mee naar de nieuwe sponsor Liberty Seguros en leek hij te bevestigen, met onder meer een vijfde plaats in de Catalaanse Week. Tijdens de Ronde van Asturië in mei ging het echter mis. In de eerste rit viel hij neer zonder aanleiding en nadien werden er bloedklonters in zijn hersenen ontdekt. Contador moest onder het mes voor een riskante operatie, waaraan hij een litteken van oor tot oor heeft overgehouden. Zijn carrière stond op het spel, nog voor hij goed en wel begonnen was, maar Contador doorstond de lange revalidatieperiode en kwam in 2005 terug. Hij won een etappe in de Tour Down Under die hij zijn mooiste overwinning ooit noemde, omdat het de eerste was na zijn operatie. Zowel van de val als van die overwinning (samen met zijn vriend Luis Leon Sanchez) bestaan beklijvende beelden. Ik was daarmee meteen “verkocht” en ik zou niet teleurgesteld worden. Contador reeg de grote overwinningen aan elkaar en deed dit telkens op een proactieve manier, in plaats van het afwachtende, defensieve rijden van een andere “grote” uit dezelfde periode…

Ronny De Schepper

Contador Alberto

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.