Vandaag is het veertig jaar geleden dat de Italiaan Giuseppe Saronni wereldkampioen wielrennen bij de profs op de weg werd in het Engelse Goodwood.

Een vervelende wedstrijd werd het, daar in Goodwood. De Fransman Bernard Vallet, achtervolgd door de Zweed Tommy Prim, zwom erg lang voor het peloton uit. Pas halfweg werden de twee weer gegrepen. Freddy Maertens en Bernard Hinault hadden er toen al de brui aan gegeven. Voor de finale tekenden zo’n veertig renners present, maar het duurde tot 2 km voor de streep voor enige beweging in dat pak kwam. De Spanjaard Marino Lejarreta stak het vuur aan de lont. In de klim naar de streep werd hij echter gegrepen en achter gelaten door de Amerikaan Jonathan Boyer. Deze werd evenwel op zijn beurt gecounterd door zijn landgenoot Greg LeMond, die zélf liever de eerste Amerikaanse wereldkampioen wou worden. Dat zou hem ook lukken, maar niet in 1982. Wel het daarop in Altenrhein en nog eens in 1989 in Chambéry.
Maar goed, terug naar Goodwood waar beide Amerikanen elkaar dus in de vernieling reden. Vanuit de achtergrond kwam, met een langgerekte spurt, Giuseppe Saronni opzetten om zijn enige titel te pakken. Een luipaard, noemden zijn landgenoten de huidige manager van het Lampreteam. Omdat hij, op de grote plaat, ontzettend explosief kon uithalen. LeMond werd nog tweede en Sean Kelly derde. Michel Pollentier werd eerste landgenoot op de zesde plaats.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.