Met een eerste aflevering van “Man bijt Hond” op de BRT ging 25 jaar geleden het nieuwe productiehuis Woestijnvis van start. Op korte tijd verwierf het een enorme populariteit waardoor ze in 2011 de televisiezender TV4 konden overkopen. Van dan af werd de band met de BRT (ondertussen enkel bij naam VRT geworden) veel losser en zenden ze hun programma’s nog bijna uitsluitend op hun eigen zender Vier (en Vijf) uit.

De benaming Woestijnvis verwijst naar een blunder in het televisieprogramma Rad van Fortuin. In dit VTM-programma gaf een kandidaat met de letters W..ST..NV.S op de bordjes als antwoord “woestijnvis”. Dat moest uiteraard “woestijnvos” zijn. Vissen komen in de woestijn niet echt frequent voor.
Woestijnvis werd opgericht in 1997 door Wouter Vandenhaute (die bij mijn weten ook nu nog steeds de gedelegeerd bestuurder is), samen met Jan Huyse en Erik Watté. Het eerste programma (Man Bijt Hond) werd uitgezonden op 1 september 1997. Later zouden komische televisieprogramma’s zoals Alles Kan BeterIn De GloriaHet Geslacht De Pauw en Het Eiland, dramaseries als De ParelvissersVan vlees en bloed en De Ronde, en spelprogramma’s als De MolDe Pappenheimers en De Slimste Mens ter Wereld volgen.
In 1999, tijdens een aflevering van De XII Werken van Vanoudenhoven was Guy Mortier, de toenmalige hoofdredacteur van het blad Humo, te gast. Mortier stelde Rob Vanoudenhoven voor een uitdaging. Hij moest als eenmalige actie een televisieblad lanceren dat meer nummers zou verkopen dan Humo. Vanoudenhoven wist deze opdracht met succes te volbrengen, wat de redactie van Woestijnvis op het idee bracht om zelf een weekblad op te richten. In januari 2001 lag een Nieuw Fijn Weekblad van Woestijnvis in de winkels onder de naam Bonanza. Ondanks alle heisa stopte Bonanza amper negen maanden later, in augustus 2001, vanwege een gebrek aan compatibiliteit tussen de tv-activiteiten en het maken van een magazine.
Ondertussen had in 2000 de toenmalige Vlaamse Uitgeversmaatschappij VUM (nu Corelio) een participatie van 20% in Woestijnvis genomen, die later tot 40% werd verhoogd.
In 2000 won het programma De Mol de Gouden Roos van Montreux. Het format is inmiddels doorverkocht aan zo’n 50 landen.
Het productiehuis Woestijnvis was tot april 2007 gevestigd op het bedrijventerrein Horizonpark te Zaventem. Het gebouw aldaar heeft dienstgedaan als het Cynalco-gebouw uit Het Eiland. In 2007 verhuisde Woestijnvis naar een groter gebouw in Vilvoorde.
Op 26 januari 2008 werd bekendgemaakt dat Woestijnvis een participatie van 40% nam in concurrent deMENSEN. In oktober 2008 kwam de eerste film uit van Woestijnvis: Loft, geregisseerd door Erik Van Looy naar een scenario van Bart De Pauw. Woestijnvis werkte nadien ook mee aan de Amerikaanse remake.
In 2010 verkreeg de De Vijver (de holding die Woestijnvis beheert) een participatie van 49% in Humo. Humo verhuisde naar de gebouwen van Woestijnvis maar opereert naar eigen zeggen nog steeds onafhankelijk van Woestijnvis. Daarvoor is een constructie uitgewerkt waarin Humo onderdeel is van NV De Vijver en niet van Woestijnvis. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.