65 jaar geleden werd Gloria Estefan (echte naam Gloria Fajardo) geboren in Cuba (Official White House Photo by Pete Souza – http://www.whitehouse.gov).

Haar vader was een politieagent onder Batista, zodat hij uiteraard in de gevangenis vloog. De familie week uit naar Miami en toen vader Fajardo zich eindelijk bij hen kon voegen, sloot hij zich prompt aan bij de vrijwilligers die in de Varkensbaai in de pan werden gehakt en ging hij opnieuw achter de tralies. Toen hij deze keer vrijkwam en er niet zo direct meer in Cuba diende te worden gevochten, ging hij de communisten dan maar in Vietnam bevechten. Vandaar keerde hij terug in een rolstoel. En zeggen, schrijft Julie Burchill, dat als er één familie was die voordeel kon halen uit een communistische machtsovername, het juist de Fajardo’s waren! En alsof dat voor Gloria allemaal nog niet genoeg was, was ze ook nog dik en had ze “haar over heel haar lichaam” zoals ze zelf zegt. Het was haar eerste vrijer, Emilio Estefan, die vond dat er onder al dat haar wel mogelijkheden zaten en hij huwde haar toen ze pas zestien was. Bovendien maakte hij haar de leadzangeres van The Miami Sound Machine. Toen Gloria genoeg zelfvertrouwen had gewonnen, doekte hij de groep op en verdween hijzelf in de achtergrond. Ike Turner en Phil Spector, eat your heart out! Geen wonder dat Gloria de “Alexis de Toqueville Society Award” voor filantropie kreeg! Maar toen alles eindelijk goed leek te gaan, brak Gloria haar rug in een auto-ongeval in 1990. Maar ze kwàm terug. In 1991 maakte Gloria een grootse comeback met het album Into The Light waarvan de single Coming Out Of The Dark de grootste hit werd. Na het verzamelalbum Greatest Hits uit 1992, verscheen in 1993 een lang gekoesterde wens van Gloria: opnieuw een Spaans album. Mi Tierra was met name in de Spaanse gebieden van de wereld een bestseller met wereldwijd 5 miljoen verkochte exemplaren. Het coveralbum Hold Me, Thrill Me, Kiss Me verscheen een jaar na Mi Tierra, maar was minder succesvol dan de voorgaande albums. 1995 zag wederom de release van een Spaanstalig album: Abriendo Puertas, wat Estefan een Grammy opleverde. In 1996 scoorde Gloria een grote internationale hit met Reach, de officiële song van de Olympische Spelen in Atlanta. Het langverwachte nieuwe Engelstalige album Destiny was een succes, maar qua verkoop bleek het toch niet in de buurt te komen van Estefans eerdere Engelstalige materiaal, waarop ze een gedeeltelijke rustpauze inlaste. In september 2007 kwam het album “90 Millas” uit. Het album kwam binnen op nummer 1 in de Nederlandse Album Top 100. Het was voor het eerst dat een Spaanstalig album op 1 debuteert in de Nederlandse hitlijsten. Miss Little Havana kwam op 27 september 2011 uit en was alleen te downloaden via iTunes. Het bevatte o.m. Gloria’s versie van Let’s Get Loud, de hit van Jennifer Lopez uit 2000, maar van origine geschreven door Estefan.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.