De “Estrano” van de Chileense Cristina Gallardo-Domas (foto YouTube) tijdens de Elisabethwedstrijd 1992 was reeds een revelatie (na haar zwakke prestaties op oratorium- en lied-gebied), maar tijdens het laureatenconcert zette ze met een aria uit “Mefistofele” zelfs Thierry Felix in de schaduw.

Immediately afterwards she began performing in opera houses in Europe, making her La Scala debut in 1993 in La Rondine. In 1995 verving ze Miriam Gauci als Suor Angelica in de opera van Hamburg en in maart 1997 was ze Luisa Miller in de Nederlandse Opera.

Gallardo-Domâs’ many Puccini performances include: Turandot and Madama Butterfly at the Metropolitan OperaVienna State Opera, and Royal Opera HouseLa bohème at the Metropolitan Opera, La Scala, and Paris OpéraManon Lescaut at the Zurich Opera and Los Angeles OperaSimon Boccanegra (by Verdi) at Vienna State OperaBavarian State Opera, and the Palau de les Arts Reina Sofia in Valencia; and Suor Angelica at Amsterdam‘s Concertgebouw and Teatro Colón.

Gallardo-Domâs is known for her Madama Butterfly and was featured in the heavily promoted new production of this work that opened the 2006/2007 season at the Metropolitan Opera and marked the beginning of Peter Gelb’s tenure as General Manager of the Met. According to her website, she was personally chosen by the director, Anthony Minghella, for this role, having successfully performed it previously at the Royal Opera.

In 2010 Gallardo-Domâs created the role of Matilde Neruda in the Los Angeles world premiere of Daniel Catán’s Il Postino. She lives in the Canary Islands (meer bepaald in Las Palmas op Gran Canaria), with her husband, a Spanish lawyer, and her two children. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.