Het is vandaag ook al dertig jaar geleden dat de Amerikaanse filmregisseur John Sturges is overleden.

John Elliott Sturges werd geboren in Oak Park (Illinois). Tussen 1932 en 1942 werkte hij als assistent van de filmproducent David O. Selznick. Gedurende de Tweede Wereldoorlog maakte hij diverse documentaires. Vervolgens legde hij zich toe op actiefilms en westerns. De films Bad Day at Black Rock (1955), Gunfight at the O.K. Corral (1957), The Magnificent Seven (1960) en The Great Escape (1963) gelden als de hoogtepunten van zijn oeuvre (op bovenstaande foto van YouTube is Sturges de tweede van links op de set van “The great escape” met voor de rest v.l.n.r. James Coburn, Steve McQueen en Charles Bronson).

Daarom werd John Sturges aangetrokken voor “The eagle has landed” (1976) vanwege zijn grote reputatie en de Britse filmploeg was enthousiast over de komst van de Amerikaan. Maar Sturges die aan het eind van zijn carrière stond (“The eagle has landed” zou zijn laatste film worden) was de filmwereld zat. Michael Caine vertelt in zijn autobiografie dat Sturges alleen geïnteresseerd was in zijn salaris om zijn dure hobby oceaanvissen te bekostigen. Ook scenarist Tom Mankiewicz vond de regie van Sturges beneden alle peil. Naar eigen zeggen had hij zijn beste scenario voor de film geschreven, maar bakte Sturges er verder weinig van. Naar het idee van Mankiewicz redde de montage van Anne V. Coates de film, die anders alles weinig interessant zou zijn afgeserveerd. Sturges weigerde om terug te komen voor de post-productie en de montage. Sturges stierf uiteindelijk pas in 1992 op 82-jarige leeftijd in San Luis Obispo in Californië. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.