Het is vandaag 190 jaar geleden dat in de encycliek Mirari Vos paus Gregorius XVI de vrijmetselarij als ketterij veroordeelde.

De encycliek is een van de meerdere pauselijke documenten uit de 19e eeuw, die zich alle richten tegen de inperking van de kerkelijke macht en de toenemende macht van het seculiere ideeëngoed. De ondertitel luidde dan ook: Over het liberalisme en religieuze onverschilligheid. Mirari Vos werd vooral gepubliceerd als antwoord op de ontwikkelingen in Frankrijk. Het was grotendeels een rechtstreeks antwoord op de ideeën van Lamennais, zoals die tussen 1830 en 1832 in het tijdschrift L’Avenir gepubliceerd waren.
De religieuze onverschilligheid (indifferentisme, relativisme) wordt in Mirari Vos gehekeld en pervers genoemd. Volgens de encycliek is de opvatting dat iedereen verlost kan worden, ongeacht welke godsdienst men aanhangt mits men maar in overeenstemming met de moraal leeft, een dwaling. De encycliek veroordeelt ook de “absurde en onjuiste veronderstelling dat vrijheid van geweten overal voor iedereen gehandhaafd moet zijn”. Mateloze vrijheid van mening, van meningsuiting en net zo mateloze vernieuwingsdrang brengt volgens de paus onheil over de mensen. In het document wordt verder nog de scheiding van kerk en staat en het het regelen van de verhouding tussen staten en de Heilige Stoel door concordaten afgewezen. Het pleit verder ook tegen de wettelijke mogelijkheid van echtscheiding en verdedigt het priestercelibaat. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.