110 jaar geleden schreef de Waalse, socialistische politicus Jules Destrée (1863-1936) een open brief aan de Belgische koning Albert I met de legendarische woorden: ‘Sire, er zijn geen Belgen’. Dat zinnetje kent ‘iedereen’, maar het loont de moeite iets meer te lezen van zijn ‘Lettre au roi sur la séparation de la Wallonie et de la Flandre’, zoals die verscheen in de Revue de Belgique van 15 augustus 1912:

‘Er zijn geen Belgen, Sire. België is een politieke Staat, vrucht van de diplomatie. Het werd kunstmatig samengesteld, het heeft géén nationaliteit. Welk een tegenstelling tussen Vlaanderen en Wallonië! De aardbodem is verschillend, de mensen die deze streken bewonen zijn anders en hun zielen zijn zo verschillend als hun landschappen. Hun werkzaamheden is voor de een de landbouw, voor de ander de nijverheid. De Vlaming is langzaam, koppig, geduldig en ordelijk, de Waal is vlug, wispelturig en regelziek. De gevoeligheid is anders: wat de een geestdriftig maakt, laat de ander koud en wekt misschien zelfs afkeer op. (…) De Waal hoort toe aan de Latijnse beschaving en de Vlaming aan de Germaanse cultuur.’

Luc Pauwels op Doorbraak.be

Een gedachte over “110 jaar geleden: “Sire, er zijn geen Belgen!”

  1. “De Waal hoort toe aan de Latijnse beschaving en de Vlaming aan de Germaanse cultuur.’ ” Dit subtiele verschil tussen beschaving en cultuur! Het zegt veel over de opvatting van de schrijver die nationaliteit gelijk stelt met taal en niet een gemeende gemeenschap van geschiedenis en wording van een natie. Deze opvatting voortzettend zou immers pleiten voor een unie van Nederland minus Friesland en Vlaanderen. Ik denk niet dat er veel enthousiasme bestaat voor zo’n kunstmatig construct. Alle staten zijn voor een groot deel construct en min of meer toevallig tot stand gekomen. België is niet de uitzondering. Het is slechts bijzonder en dat is niet slecht.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.