Vandaag is het al vijftien jaar geleden dat de Colombiaanse beloftevolle wielrenner Rigoberto Uran een doodsmak maakte in de vierde etappe van de Ronde van Duitsland.

04 rigoberto uran

Uran, die enkele weken eerder nog bijna de Ronde van Frankrijk won, maakte deel uit van de kopgroep toen hij bij een gevaarlijke afdaling aan een razende snelheid uit de bocht ging en tegen een muur kwakte (*). Hij dook een diepe afgrond in en kwam terecht in een beek. De toen 20-jarige Colombiaan brak naar eigen zeggen “zowat elk bot in mijn lijf” en was drie maanden aan bed gekluisterd. Zijn vorige ploeg Tenax had hem een jaar eerder ondergebracht in de woning van Beppe en Melania, een kinderloos koppel. “Ik woonde beneden, zij boven. In Duitsland lag ik bijna drie weken in het ziekenhuis, maar zij kwamen me elke dag bezoeken. Anderhalve maand lang kon ik bijna niet zelfstandig eten en naar het toilet gaan. Op dat moment is er een familie voor mij geboren. Dankzij Beppe en Melania sta ik nu waar ik sta. Ze hebben me door een van de moeilijkste momenten uit mijn wielercarrière geholpen.” (Rigoberto Uran in Het Nieuwsblad van 22 februari 2014)

Ronny De Schepper

(*) Op het moment zelf was het afgrijselijk, maar toen later alles nog tamelijk goed bleek af te lopen, moet ik eerlijkheidshalve toegeven dat, toen hij daar tegen die muur hing, hij mij onweerstaanbaar deed denken aan het hamstertje van Wouter Deprez dat door zijn pestende medeleerlingen tegen de muur werd gekwakt en als een gekruisigde Christus bleef plakken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.