Vandaag in het groot op de voorpagina van mijn krant: Olivia Newton-John is overleden! Aan kanker natuurlijk, want deze vreselijke ziekte achtervolgde haar al jaren.

Ooit zag ik eens een show van Olivia Newton-John (op televisie, bedoel ik) waarbij ze op een bepaald moment zei: “Ik ga nu in de zaal de beste lookalike van John Travolta zoeken en die mag met mij You’re the one that I want zingen.” Waarop de intro van het nummer wordt ingezet en vanuit de coulissen komt een bekende zwarte zanger (al kan ik me nu niet meer herinneren wie het was). Uiteraard veinst Olivia grote verrassing en zegt ze: “Jij lijkt helemaal niet op John Travolta!” Waarop die zwarte antwoordt: “Als jij een college girl kunt spelen, dan kan ik gerust John Travolta zijn!” In die tijd kon Olijfje, zoals ik ze wel eens noemde (naar het vriendinnetje van Popeye), dus blijkbaar al lachen met haar leeftijd.
Olivia Newton-John werd geboren in de Engelse universiteitsstad Cambridge (ze is een kleindochter van Max Born, de winnaar van de Nobelprijs voor de Natuurkunde in 1954), maar verhuisde met haar familie naar Australië toen ze vijf was.
In de jaren zestig keerde Newton-John terug naar Groot-Brittannië. In 1970, op 21-jarige leeftijd, begon ze haar muzikale carrière in de groep Toomorrow, afgeleid van haar tweede film Toomorrow. Ondanks dat deze groep geen commercieel succes werd, slaagde Newton-John er snel in een solocarrière te beginnen. Ze scoorde haar eerste hit in 1971 met de Bob Dylan-compositie If not for you. Ze had een relatie met Bruce Welch (*), gitarist van The Shadows, en trad op in de wekelijkse show van Cliff Richard.
Olivia kwam met Long live love uit voor het Verenigd Koninkrijk op het 19e Eurovisiesongfestival, op 6 april 1974 in Brighton, Engeland, en eindigde op de vierde plaats op 17 deelnemende landen. Dat was het fameuze jaar toen Abba won met het nummer Waterloo.
Korte tijd later verhuisde Olivia naar de Verenigde Staten, waar ze vijf nummer-1 hits scoorde in de country-hitlijst en vier Grammy Awards won. Op die manier belandde ze in 1978 ook in de film Grease. Latere films van haar werden een minder groot succes. In onze eigen Rode Vaan-poll werd ze in 1978 nog vierde met 38 p., maar een jaar later kreeg ze nog amper twee stemmen. Wel scoorde ze in Nederland nog een nummer 1-hit met Xanadu, de titelsong van de gelijknamige film waarin ze speelde samen met onder anderen Gene Kelly en Michael Beck. De muziek in de film, die aanleiding was voor de “uitvinding” van de raspberries (oscars voor de slechtste films van het jaar), was van Electric Light Orchestra (ELO). Een van de nummers was ‘Suddenly’, een duet met Cliff Richard. Later zou ze met hem ook de musical “Heathcliff” creëren.
Newton-John is tussen 1984 en 1995 getrouwd geweest met Matt Lattanzi. Actrice Chloe Rose Lattanzi (°1986) is een dochter uit dit huwelijk. In 1992 kreeg Olivia borstkanker, waarvan ze oorspronkelijk leek te herstellen. Vanaf 1996 woonde Newton-John samen met cameraman Patrick McDermott, die in 2005 op mysterieuze wijze verdween tijdens een vistrip. Tot op heden wordt aangenomen dat McDermott nog leeft. Sinds 2008 is Newton-John getrouwd met zakenman John Easterling.
In 2011 speelde ze mee in een Australische film (“A few best men” van Stephan Elliott) met hetzelfde uitgangspunt als “Grease”: een jongen en een meisje hebben een vakantieliefde, die nadien de test met de alledaagse realiteit moet doorstaan. In dit geval ging men zelfs nog wat verder dan in “Grease”, aangezien ze met elkaar gingen trouwen, ook al wisten ze helemaal niks af van elkaars familie. En dan blijkt het meisje de dochter van een schatrijke Australische politicus te zijn, terwijl de jongen enkel een paar Britse straatschoffies als vriend heeft. Die brengt hij dan mee naar zijn gemediatiseerd huwelijk in Australië (als zijn “best men”, vandaar de titel), wat uiteraard tot grappige toestanden leidt (of zou moeten leiden). Deze keer speelt Olivia Newton-John uiteraard niet het meisje, maar wel haar moeder en één van de mislukte grappen is dat zij (in een nevenintrige over drugs) helemaal onder de cocaïne eerder aan de kant van de Engelse jongens komt te staan.

Ronny De Schepper

(*) Aldus Wikipedia. Ikzelf heb altijd gedacht (en ik ben er toch nog steeds vrij zeker van) dat het de Australiër John Farrar was. Misschien is ze van Welch op Farrar overgestapt. Op een andere plaats op Wikipedia (met name het lemma over The Shadows) wordt haar naam immers eerder in verband gebracht met het trio Marvin, Welch & Farrar, een soort van vocale Shadows. Vanaf januari 1971 bracht Cliff Richard dertien muziekshows op de BBC. Marvin, Welch & Farrar traden hierin en voor het eerst vijfmaal op. Er werd ook aangekondigd dat de groep deel zou uitmaken van de tournee doorheen Europa in de lente van hetzelfde jaar. Daar werden ze aangekondigd als The Shadows featuring Marvin, Welch & Farrar. Het orkest van Brian Bennett zou Cliff Richard begeleiden en Brian en John Rostill zouden de set Shadows/Marvin, Welch & Farrar aanvullen. Rostill had echter contractuele verplichtingen met Tom Jones en werd vervangen door Dave Richmond. Ze traden onder meer op in zaal Roma te Antwerpen met Olivia Newton-John in het voorprogramma.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.