Het is al 35 jaar geleden dat in San Antonio (Texas) de Poolse actrice Pola Negri is overleden. Ze is vooral bekend geworden vanwege haar spraakmakende rollen als femme fatale in stomme films die tussen 1910 en 1930 zijn opgenomen.

Ze werd geboren als Barbara Apolonia Chałupiec. Haar vader was een geïmmigreerde tinnegieter uit Slovakije die na door de Russen te zijn gearresteerd naar Siberië werd verbannen (om alle misverstanden te vermijden: we spreken hier nog over tsaristisch Rusland, hé!). In 1902 verhuisde Pola samen met haar moeder naar Warschau waar ze voor danseres studeerde aan de balletschool. Vanwege tuberculose moest Apolonia haar danscarrière echter alweer snel stopzetten.
Vervolgens begon Apolonia aan haar filmcarrière, waarbij ze tevens het pseudoniem Pola Negri (afgeleid van de Italiaanse dichteres Ada Negri) aannam. In 1914 maakte ze haar filmdebuut in de stomme Russische film Niewolnica zmysłów (“Slavin van de zinnen”). Naast acteren kon Apolonia ook goed orgel spelen; op één (waarschijnlijk als reclamestunt bedoelde) foto is te zien hoe ze op een pijporgel speelt (helaas niet teruggevonden op het internet).
Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog was Pola Negri in Warschau een populaire actrice geworden. In 1917 had het acteren haar genoeg geld opgeleverd om naar Berlijn te verhuizen, alwaar ze voor verschillende directeuren van Universum Film AG (UFA) in films meespeelde. Ze trad in Berlijn het eerst op als danseres in een theaterbewerking van de film Sumurun van Max Reinhardt, waarbij ze Ernst Lubitsch ontmoette, die op dat moment komedies maakte voor UFA.
In 1918 brak hij als regisseur door met de tragedie Die Augen der Mumie Ma, met Pola Negri in de hoofdrol. In 1921 speelde Pola Negri de hoofdrol in “Sappho” van Dimitri Buchowetzki. Carmen, eveneens met Negri, werd zelfs een internationale hit.
In 1922 emigreerde Pola Negri bijgevolg naar de Verenigde Staten, waar Paramount Pictures haar een contract had aangeboden. In de daaropvolgende jaren verbleef ze vooral in Los Angeles. Vanwege haar affaires met diverse bekende acteurs zoals Charles Chaplin en Rudolph Valentino kreeg Pola Negri in die tijd veel publieke belangstelling (*). Nadat ze in 1921 van haar eerste man Eugeniusz Dąbski was gescheiden, hertrouwde ze in 1927 met Serge Mdivani. Ten tijde van Rudolph Valentino’s dood in 1926 deed het gerucht de ronde dat hij en Pola Negri trouwplannen hadden gehad.
Nadat haar contract met Paramount Pictures was beëindigd ging ze terug naar Europa, waar ze vooral in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk nieuwe films opnam. Zo speelde ze onder meer in de door Willi Forst geregisseerde film Mazurka, die bij Adolf Hitler zeer in de smaak viel.
In 1938 vluchtte Pola Negri weg uit Duitsland nadat vooraanstaande nazi’s het gerucht hadden verspreid dat ze van joodse afkomst was. Ze ging eerst naar Frankrijk en vervolgens terug naar de Verenigde Staten, waar ze tijdelijk werd vastgezet op Ellis Island. Nadat ze hier was vrijgelaten speelde ze in 1943 een korte rol in de film Hi Diddle Diddle/Diamonds and Crime, maar Pola Negri’s filmcarrière was toen al duidelijk over haar hoogtepunt heen. De rol die Gloria Swanson dan ook in 1950 in “Sunset boulevard” van Billy Wilder vertolkt is dan ook op de carrière van Pola Negri gebaseerd, die toch maar moeilijk kon wennen aan de spreekfilm.
In 1951 werd Negri genaturaliseerd tot Amerikaans staatsburger. Haar laatste filmrol speelde ze in 1964 samen met Hayley Mills in The Moon-Spinners, een productie van The Walt Disney Company. De rest van haar leven woonde ze samen met haar partner Margaret West in de Texaanse stad San Antonio. (Wikipedia)

(*) Dergelijke affaires werden vaak door de filmstudio’s zelf in mekaar gestoken om “de boekskes” te halen. Met een heet konijn als Chaplin wil ik dat nog wel geloven, maar met een homofiel als Rudolph Valentino lijkt mij dat hoogst onwaarschijnlijk. Bovendien wordt er van Pola Negri zelf verondersteld dat ze op z’n minst biseksueel, zo niet gewoon lesbisch was.

foto

Een gedachte over “Pola Negri (1897-1987)

  1. Het lijkt alsof Pola Negri na het filmen van The Moonspinners samenleefde met Margaret West,maar deze overleed al voor deze film ontstond.Verder klinken´ heet konijn´ maar vooral de term´ homofiel ´ivm Valentino als scheldwoorden die in 2022 niet meer kunnen.Het zijn veronderstellingen berustend op roddels,zonder enige bewijsvoering.Elke leugen ooit verteld of verzonnen over Rudi Valentino wordt klakkeloos overgenomen zelfs door sir Alexander Walker,die in zijn Valentinobiografie zelfs vermeld dat zijn echte naam ´di Valentino d´Antonguolla ´luidde,zoals in zijn geboorteakte zou staan in Castellaneta Italië.Na mijn bezoek aan deze stad weet ik dat Valentino Rodolpho Guglielmo heette.Alexander Walken bezocht nooit Castellaneta,net als 99 procent van alle Valentino biografie.Ik vind het dan ook jammer dat Ronny Deschepper meent deze leugens te moeten verspreiden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.