Het is vandaag al tien jaar geleden dat de Amerikaanse schrijver Gore Vidal, hier gefotografeerd door Carl Van Vechten in 1948, is overleden…

Alle boeken die ik van hem bezit (vijf) moeten blijkbaar uit dezelfde verzameling vandaan komen, want ze ruiken allemaal een beetje muf. Allé, ik zal het maar toegeven: ik vind ze een beetje vies. Daarom heb ik mijn keuze laten leiden door het dunste boekje, dat er dan ook nog eens het beste uitziet. En als dàt meevalt, zal ik misschien mijn weerzin overwinnen en toch aan het Magnum Opus van Gore Vidal beginnen. Het toeval wil echter dat het zeven kortverhalen betreft. Eigenlijk hou ik daar niet zo van, geef mij maar liever een exemplaar waarmee je iemand bewusteloos kunt meppen! Maar goed, op dit moment ziet het er eerder naar uit dat ik bewusteloos zou kunnen vallen van de onfrisse geur die die zwaardere (letterlijk en figuurlijk) werken afgeven.

Bovendien afficheert de cover (een naakte jongeman weliswaar from the waist up) duidelijk waarover de verhalen gaan… Ook de titel, “A thirsty evil”, laat weinig aan de verbeelding over (*). Ik behoor dus duidelijk niet tot de doelgroep. Versta me niet verkeerd: maatschappelijk gezien ben ik een grote voorstander van homorechten, maar op het persoonlijk vlak heb ik toch liever dat dit niet tot misverstanden leidt (wat overigens al is gebeurd).

Het eerste verhaal (“Three Stratagems”) leest al direct als een handleiding (stratagem!) over hoe men een rijke weduwnaar moet versieren. De volgende verhalen zijn echter “gewone” kortverhalen (**).

Eugene Luther Gore Vidal werd geboren in West Point, waar zijn vader Eugene les gaf in de luchtvaartkunde aan de United States Military Academy. Zijn grootvader was Thomas Gore, een Democratisch senator en medeoprichter van de staat Oklahoma. Vidal zelf groeide ook op in de omgeving van Washington en hielp daar zijn blinde opa met het voorlezen en als gids en was zodoende al op jonge leeftijd bekend met het machtige Capitool.

In 1943, na zijn middelbare school, liet Vidal zich inschrijven als reserve bij de United States Army. Tijdens zijn diensttijd in de Tweede Wereldoorlog, die hij doorbracht als eerste stuurman op een legertransportschip in de Grote Oceaan, schreef hij zijn eerste roman, ‘Williwaw‘. De militaire roman werd een behoorlijk succes. Na de oorlog hield hij zich bezig met het schrijven van romans, essays, toneelstukken en verhalen. In 1948 publiceerde hij “The City and The Pillar”, met homoseksualiteit en vrije seks als thema’s. Het zou bij lange niet zijn laatste controversiële bijdrage in zijn tijd zijn. Nochtans heb ik me altijd laten wijsmaken dat hij – ondanks zijn reputatie – speeches heeft geschreven voor diverse presidenten. Wikipedia maakt daarvan echter geen melding.

In 1960 betrok hij een huis in Italië (Ravello), dat hij tot 2004 zou bezitten – de rest van de tijd spendeerde hij in Los Angeles. In 1995 verscheen van zijn hand het autobiografische “Palimpsest”, waarin hij fel tekeer ging tegen de in zijn ogen dubbele Angelsaksische moraal van na de oorlog. Vidal was ook acteur, onder andere in de films Gattaca en Shadow Conspiracy. Hij overleed op 31 juli 2012 in zijn woning aan de gevolgen van longontsteking.

Ronny De Schepper

(*) Dat schreef ik vóór ik het boekje had gelezen, want – eerlijk gezegd – ik heb geen idee waarop de titel slaat. In geen enkel verhaal komt hij voor. Zal ik hem dan toch maar in verband brengen met dat allereerste “schandalige” verhaal?

(**) “The Zenner Trophy” gaat over twee leerlingen (18j.) die van school worden gestuurd omdat ze “betrapt” zijn. Waarop ze “betrapt” zijn wordt heel de tijd in het midden gelaten. Ook de reden waarom één van de leraars sympathiseert met één van de twee gestraften, wordt aan de fantasie van de lezer overgelaten… “Pages from an abandoned journal” gaat over seksuele uitspattingen (hetero en homo) en drugsgebruik in hogere kringen, maar beschreven in een manier die me aan Somerset Maugham doen denken. Dat is uiteraard als een groot compliment bedoeld. (Ook het laatste – en kortste – verhaal over die moderne schikgodinnen is een pareltje.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.