De Nederlandse fluitiste Berdien Stenberg viert vandaag haar 65ste verjaardag (foto Erwin Bernolet – wikiportret.nl).

Na haar middelbare school volgde Berdien Steunenberg (*), zoals ze echt heette, een klassieke fluitopleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Haar eerste single uit 1983Rondo Russo (het ingekorte laatste deel uit het Concerto in e mineur van Saverio Mercadante), werd een nummer 1-hit in Nederland en een grote hit in andere Europese landen. De jaren erna bracht Berdien Stenberg nog een aantal singles en albums uit, zoals ‘Ode aan Amadeus’ en ‘The Brandenburgs’ met Jaap van Zweden, ‘Flute Fiesta’ met orkestleider James Last en het zoete ‘Amour pour Amour’ met Richard Clayderman.

De opvolger van “Rondo Russo”, “Vivace” bereikte nog de 28e plaats van de Nederlandse Top 40 en de 27e plaats van de Nationale Hitparade. Andere singles kwamen niet verder dan de Tipparade. In totaal heeft Berdien Stenberg enkele miljoenen cd’s verkocht en was zij mede verantwoordelijk voor het toegankelijk maken van klassieke muziek voor het grote publiek. Berdien Stenberg trad over de hele wereld op, behalve in heel Europa ook in onder meer JapanChinaIndonesië en de Verenigde Staten.

Haar populariteit zorgde ervoor dat de muziekscholen overrompeld werden door kandidaten die dwarsfluit wilden gaan studeren. Haar verbondenheid met haar instrument wordt nog het best geïllustreerd door een anekdote die zanger Henk Westbroek van Het Goede Doel over haar vertelt. Op een bepaald moment moesten ze ergens een kleedkamer delen en toen Berdien binnen kwam, zei ze tegen Henk: “Wel, Henk, zeggen we geen goeiedag meer? (of zoiets)”, waarop Henk verstrooid antwoordde: “Sorry, Berdien, ik had je niet herkend zonder fluit in je mond.” Sindsdien they are no longer on speaking terms…

In 1998 kwam Berdien Steunenberg namens het CDA in de gemeenteraad van haar woonplaats Almere. Bij de verkiezingen van 2002 was ze lijstduwer, maar werd ze op grond van voorkeurstemmen herkozen. Later werd ze ook plaatsvervangend fractievoorzitter. Vanaf 19 mei 2010 tot 29 maart 2012 was ze namens CDA en ChristenUnie wethouder met als portefeuille stedelijk beheer, handhaving en toezicht, milieu, recreatie en cultuur. Op 29 maart 2012 stapte ze op nadat de voltallige gemeenteraad een motie van wantrouwen had aangenomen vanwege onvoldoende functioneren.

Buiten de politiek heeft zij zich hard gemaakt voor de rechten van musici en acteurs door eerst de belangenvereniging VIE op te richten en later, in samenwerking met Huub Stapel, ook de rechtenorganisaties IRDA en IRB. Deze organisaties exploiteerden de rechten van acteurs en musici.

In 2013 kreeg zij borstkanker en in 2014 schreef zij daar een boek over: “Hallo allemaal, mijn moeder die is kaal”. In 2019 was Stenberg een van de deelnemers van het twintigste seizoen van het RTL 4-programma Expeditie Robinson, zij viel als derde af en eindigde op de 18e plaats.

Stenberg trouwde in 1987 in Egmond Binnen met de Haagse acteur Marcel Bertsch, met wie ze twee kinderen heeft. Dit huwelijk strandde. In 2003 trad ze opnieuw in het huwelijk. Uit deze relatie heeft ze een zoon. Stenberg treedt nog op, samen met cellist Roeland Duijne en pianiste Rie Tanaka vormt zij het trio Classical Company. (Wikipedia)

(*) Het inkorten van haar achternaam Steunenberg tot het internationaler klinkende Stenberg was een idee van Paul van Vliet.

Referentie
DSRG, Fluitiste Berdien Stenberg te gast, Het Laatste Nieuws 6 januari 1994

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.