Vandaag is het 55 jaar geleden dat de Fransman Roger Pingeon de Tour heeft gewonnen. Dat was de editie waarin Tom Simpson overleed op de Mont Ventoux. Pingeon had die eindzege toen onder meer te danken een lange solo in de vijfde etappe.


rogerpingeon2
Toen Eddy Merckx twee jaar later debuteerde in de Tour, eindigde Pingeon tweede. Op bijna 18 minuten van de “Kannibaal”. In datzelfde jaar stak Pingeon de eindzege in de Vuelta op zak. Hij zou in “La Grande Boucle” ook nog vijfde eindigen (in 1968), achtste (in 1966), elfde (in 1974) en twaalfde (bij zijn debuut in 1965). In totaal zou hij  vier ritten winnen.
rogerpingeon3
In de Ronde van Italië zou hij tweemaal starten (1967 en 1968) maar telkens opgeven. En toch was Pingeon een echte ronderenner. In het ééndagswerk was een zevende plaats in Luik-Bastenaken-Luik van 1968 het hoogst haalbare. Roger Pingeon reed bijna zijn hele carrière voor de ploeg van Peugeot (enkele jaren met zijn jongere broer René aan zijn zijde). Alleen het fameuze “jaar teveel” waren er bij hem eigenlijk twee: in 1973 reed hij voor Rokado en in 1974 voor Lejeune.
rogerpingeon4
Roger Pingeon stierf in maart 2017 aan een hartaanval. Hij is 76 jaar geworden.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.