Het is vandaag al vijf jaar geleden dat de Australische wielrenner Reginald Arnold is overleden.

37 reg arnold

Reginald Arnold is één van de twee renners die aan de oorsprong ligt van de “Australische traditie” in Gent. Na de Tweede Wereldoorlog waren zij als Australische soldaten via de Ronde van Engeland hier beland. Het betreft uiteraard Reginald Arnold en Alfred Strom (op bovenstaande foto links). Als liefhebbers wonnen ze meteen hun eerste wedstrijd in het Gentse Kuipke, zij het dat Strom bijna op de meet geklopt werd door Fernand Spelte (1923-2010), omdat hij te vroeg zijn handen in de lucht stak. Grappig is dat na een verblijf van zes maanden bij Oscar Daemers, Strom precies bij die Spelte zou intrekken. Om hun kost te verdienen, “crocheteerden” de beide Australiërs netjes die toen nog als drinkbushouder werden gebruikt. Later hebben ze als prof nog heel wat gewonnen, eerst tesamen en nadien werd Strom gekoppeld aan een andere Australiër, Sid Patterson, en Arnold aan de Italiaan Fernando Terruzzi.

57 reg arnold

Arnold heeft in totaal 103 zesdaagsen verreden, waarvan hij er 16 als winnaar heeft afgesloten. Hij neemt hiermee een gedeelde 37e plaats in op de lijst van meeste overwinningen. Van deze overwinningen heeft hij er 6 behaald met Strom en 5 met Terruzzi. Maar hij heeft b.v. ook de zesdaagse van Gent gewonnen in 1958 aan de zijde van niemand minder dan Rik Van Looy en de zesdaagse van Antwerpen datzelfde jaar als derde man naast het koningskoppel Van Steenbergen-Severeyns. Samen met Terruzzi heeft Reginald Arnold ook als Australiër nota bene een Europese titel koppelkoers behaald in 1957. Zoals gezegd (zie Ronde van Engeland) was hij ook enkele jaren actief als wegrenner, maar dan toch voornamelijk in zijn thuisland Australië (o.a. de eindoverwinning in de Ronde van Tasmanië in 1954).

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.