Het is vandaag al vijftien jaar geleden dat in Rijsel de Frans-Poolse wielrenner Jean Stablinski is overleden.

Hij werd als Pool geboren in het Franse Thun Saint-Armand als Jean Stablewski en werd later tot Fransman genaturaliseerd. Na de dood van zijn vader moest hij als veertienjarige gaan werken in de steenkoolmijn van Wallers.
Hij was beroepsrenner tussen 1953 en 1968. De naam Stablewski leek onuitspreekbaar voor Fransen en naar analogie met een andere Poolse profrenner Edouard Klabinski, “verfranste” hij zijn naam tot Stablinski.
Hij maakte bijna zijn volledige loopbaan deel uit van de ploeg rond zijn vriend Jacques Anquetil. Later zou hij zijn zoon (gedurende heel korte tijd ook beroepswielrenner) trouwens de naam Jacques meegeven.
Stablinski won diverse grote wedstrijden, waaronder de Ronde van Spanje, het wereldkampioenschap 1962 in Salo en diverse klassiekers, zoals Parijs-Brussel en de allereerste Amstel Gold Race. Stablinski nam twaalf keer deel aan de Ronde van Frankrijk. Hij won verscheidene etappes in alle drie de grote rondes. Ook was hij vier keer kampioen van Frankrijk.
Na zijn actieve loopbaan werd Stablinski ploegleider. Hij was onder meer de ontdekker van Lucien Van Impe en Bernard Hinault. Het was ook Stablinski die voorstelde om de doortocht van het Bos van Wallers-Arenberg in het parcours van Parijs-Roubaix op te nemen; hij kende deze weg nog van toen hij in de koolmijn aldaar had gewerkt. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.