Onze Nederlandse correspondent Theo Buiting is een tijdje weggeweest, maar vandaag is hij via de grote poort weer teruggekeerd. En onmiddellijk brengt hij al meteen een bom tot ontploffing. Blijkt dat in april de Duitse ex-wielerprof Hans “Hennes” Junkermann (links op bovenstaande foto van mrs.Karbach via Wikipedia) uit Krefeld is overleden. Hennes is, of beter was, een renner voor wie ik altijd een boontje heb gehad. En, ik weet het, zelfs de stevigste bomen zijn geen eeuwig leven beschoren, maar toch moet ik hier even een traantje wegpinken…

52 hans junkermann

Junkermann was beroepsrenner sedert 1955. In 1956 werd hij al 3e in de Ronde van de Vier Kantons van Zwitserland, 5e in de Ronde van Zwitserland en was hij winnaar van de “bergprijs” in Gent-Wevelgem. Een jaar later won hij het kampioenschap van Zurich en in 1958 werd hij nationaal kampioen in de achtervolging en won hij de zevende rit in de Ronde van Zwitserland. Ikzelf leerde hem pas kennen in 1959 toen hij winnaar was van de Ronde van Zwitserland (foto 1). In 1962 zou hij dat trouwens nog eens overdoen. In 1961 werd hij ook tweede in de Ronde van Duitsland.

30 hans junkermann

In 1960 werd hij ook voor het eerst Duits wegkampioen (foto 2), iets wat hij de twee daaropvolgende jaren eveneens klaarspeelde. Dat jaar (in 1960 dus) begon hij zich ook al toe te leggen op americaine wedstrijden en won zelfs al de Zesdaagse van Keulen en Dortmund (met Bugdahl) en die van Münster (met Pfenniger). Toch werd hij dat jaar ook nog altijd 4de in de Ronde van Frankrijk en 5de een jaar later. Tot voor de komst van Jan Ullrich zouden dit de beste plaatsen behaald door een Duitser in de naoorlogse Tour blijven, want zelfs Dieter Thurau geraakte niet verder dan een vijfde plaats in zijn “wonderjaar” 1977.

15 hans junkermann

In 1962 maakte Junkermann deel uit van de Wiel’s-Groene Leeuw ploeg (foto 3), net als zijn landgenoten Dieter Puschel, Karl-Heinz Kunde en Friedhelm Fisherkeller. De ploeg van Albert De Kimpe verdween echter voortijdig uit de Tour “wegens een voedselvergiftiging”. Maar Junkermann keerde terug en werd de twee volgende jaren telkens negende. In 1965 werd hij “pas” 25ste, maar in 1967 revancheerde hij zich met een elfde plaats.

78 hans junkermann

Zelfs in zijn laatste jaar (1972) zou hij nog aan de Tour deelnemen met de Rokado-ploeg (foto 4), ook al was hij toen al jaren vooral op de piste actief, meestal aan de zijde van Rudi Altig (rechts op bovenstaande foto). Met hem won hij zes zesdagen: die van Münster en Berlijn in 1962, die van Essen in 1963 en 1964 en die van Keulen en Frankfurt in 1964.

Ronny De Schepper

Jaap Kersten en Hennes Junkermann op latere leeftijd (foto Theo Buiting)

Een gedachte over “Hans Junkermann (1934-2022)

 1. Hallo,
  Zou U enige informatie hebben over hoe ik Hans Junkermann kan bereiken (liefst e-mail)
  Daags na het wereldkampioenschap op de weg in Reims 1958 heb ik met hem van Reims tot Namur gefietst, samen met 2 Duitse juniors.
  Terrasje gedaan in Namur en daarna elk zijn weg voortgezet, zij naar Duitsland, ik richting Brussel.
  Ik zou indien mogelijk toch nog contact willen nemen.
  Dank voor info
  Michel Peetermans

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.