De Deen Alex Rasmussen van Garmin werd tien jaar geleden door het Sporttribunaal TAS voor 18 maanden geschorst. De 28-jarige Rasmussen miste twee keer een dopingcontrole en was niet in orde met zijn whereabouts. Hij werd door Garmin onmiddellijk ontslagen. Het merkwaardigste was nog dat dit gebeurde op exact dezelfde dag dat zijn ploegmaat Michael Mörköv, met wie hij verscheidene overwinningen op de piste behaalde (zoals op de foto in Ballerup in 2008) schitterde in de Tour de France. Die trok namelijk drie dagen na elkaar in de aanval om de bolletjestrui te veroveren en nadien te verdedigen.

Beide renners vormden destijds een team in de schoot van de CSC-ploeg van Bjarne Riis. Dat was de eerste Deense pro-Tourploeg, want we hebben moeten vaststellen dat het een hele tijd heeft geduurd vooraleer in Denemarken het wielrennen eindelijk van de grond kwam. En ook daar had het te maken met merkwaardige verkeersregels. Zo moesten tot in de jaren zeventig alle wedstrijden afgelopen zijn vóór tien uur ’s ochtends. In het geval van tijdritten, waarin de jongsten eerst starten, betekent dit dat deze wakkere knapen soms om vijf uur reeds de baan op moesten. Neem daarbij nog de ongure weersomstandigheden en men begrijpt waarom de Denen vaak pistiers zijn.
Desondanks was men er ook op de weg al heel vlug bij, al vormden de exploten van Charles Meyer eigenlijk een geïsoleerd fenomeen. Hij won nochtans Paris-Trouville 1893, Bordeaux-Parijs 1895 en Paris-Royan 1895. Hij was ook tweede in de eerste Parijs-Roubaix (1896), terwijl hij in 1897 nog eens derde werd in Bordeaux-Parijs.
In 1921 was er dan Willum Nielsen die tweede werd in het eerste WK voor amateurs, terwijl in 1928 de eerste Olympische tijdrit over 1km werd gewonnen door Willy Falck Hansen. Deze sprinter trad daarmee in de voetsporen van Thorwald Ellegaard.
Later waren het ook de Denen die in 1950 de banvloek op de Vredeskoers doorbraken. Willy Emborg won trouwens deze editie, terwijl een jaar later zijn landgenoot Kay Allen Olsen hem opvolgde op het palmares, gevolgd door Christian Pedersen in 1953 en Eluf Dalgaard in 1954.
Denemarken heeft ook twee gekende wielerfilms. De ene is een documentaire uit het begin van de jaren zeventig over Parijs-Roubaix en de andere is een erotisch getint (voor die tijd: jaren vijftig) drama dat zich met name op de piste van Kopenhagen afspeelt. Palle Lykke (1936-2013) was toen nog een beetje jong, maar enkele jaren later zou hij naar onze contreien afzakken aan de zijde van zijn oudere landgenoot Kay Werner Nielsen. Deze nam afscheid van de wielersport ongeveer gelijktijdig met Miel Severeyns, de vaste ploegmaat van Rik Van Steenbergen en zo ontstond er een nieuw superkoppel: Van Steenbergen-Lykke. Palle Lykke zou overigens met Fanny, de dochter van Rik, trouwen, maar het huwelijk zou geen stand houden. Nog enkele tientallen jaren later, met name op 11/1/2001, werd Palle Lykke tot een voorwaardelijke celstraf van twee jaar en een effectieve boete van 100.000 frank veroordeeld voor zijn aandeel in een trafiek van drank en sigaretten.

25 hans hendrik oersted

In de Ronde van Denemarken van 1985 gebeurde er iets speciaals. De eerste rit reeds werden drie renners uitgesloten: de Britten Neil Martin en Mike Williams en… de wereldkampioen achtervolging Hans Hendrik Oersted (foto), volgens het Britse weekblad Cycling Weekly, “allegedly because of internal politics in Danish cycling.” En het blad legt uit: “They were involved in a missing-lap fiasco in which four riders were called from the dressing rooms to ride a lap of the finishing circuit of four kilometres. Martin, Williams and world professional pursuit champion Hans-Henrik Oersted returned to ride the additional lap, and were then eliminated because they were outside the time limit. Former world amateur points champion Michael Marcussen rode his lap alone, and finished inside the time limit. Belgian Dirk Heirweg was excused from the recall because he was the random selection for dope control. Martin said: “It was the shortest Tour I have ridden — just 105 kilometres. We argued tooth and nail, but it was no good.”
The five riders had two laps left to ride on the finishing circuit when they were caught by the bunch who were just starting their final lap. Martin said: “We were told that we did not have to complete the final lap as we had finished with the bunch. Oersted told Mike and myself that we might have been OK if we had not ridden with him.”
Oersted alleged that there was a conspiracy against him within Danish Cycling Federation because he was successful. He maintained that officials wanted Marcussen and Gert Frank to ride the world points race, and not him.”

De uiteindelijke winnaar van deze Ronde (voor wie het nog interesseert) was Moreno Argentin.
Kim Andersen was daarna bij mijn weten de eerste renner die levenslang werd geschorst wegens dopingmisdrijven (drie in totaal). Hij was daarna sportdirecteur bij Saxo Bank, de ploeg van Bjarne Riis, de enige Deense Tourwinnaar (in 1996 voor Telekom). Riis heeft in 2007 (nadat een andere Deen, Michael Rasmussen, uit de Tour werd gezet) zelf wel toegegeven dat hij deze Tour heeft gewonnen dankzij de epo die hij had ontdekt bij zijn vorige ploeg Gewiss. Hij werd door de Tourdirectie geschrapt uit de erelijst, maar dit jaar prijkte hij opnieuw in de annalen van het grote Tourboek. Begrijpe wie kan.

Mörköv zelf zou later vooral beroemd worden als “lead-out” voor mannen als Cavendish, Viviani, Hodeg, Jakobsen of Gaviria in de Quickstep-ploeg, maar wat minder geweten is, dat is dat hij in 2010 ook een strandrace heeft gewonnen in Bröndby.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.