Zestig jaar geleden stond het hart van iedere rechtgeaarde Van Looy-supporter stil: Rik Van Looy werd in zijn eerste Tour aangereden door een motor. Daar bestaan honderden foto’s van. Zelfs nu nog zie ik ze zo voor mijn geest. Maar denk je dat die terug te vinden zijn op het internet? Vergeet het maar! Daarom heb ik mijn toevlucht moeten nemen tot de tekening van de betreurde Marc Sleen bij het begin van die Tour. Marc Sleen concentreerde zich op de afschaffing van het systeem van met landenploegen te rijden en de terugkeer naar merkenploegen en dat had alles te maken met de deelname van Van Looy…

Rik Van Looy had zich immers altijd verzet tegen een deelname aan een Tour met landenploegen omdat hij dan geen beroep kon doen op zijn fameuze Rode Garde. Eddy Merckx zou trouwens precies hetzelfde doen in 1969 toen de Tour-directie in 1967 en 1968 opnieuw was overgeschakeld op landenploegen (Van Looy, die toen al fin de carrière was, deed toen wel al gedwee mee).
Ik heb de tekening van Marc Sleen gevonden bij collega-blogger Frans Wollebrants en ik laat het ook aan hem over om het verhaal te doen…
“Rik had al enkele keren de Ronde van Italië gereden (dat hij gesponsord werd door een Italiaans bedrijf en men in de ronde van dat land het stelsel van de merkenploegen altijd had gehandhaafd, zal daar niet vreemd aan zijn geweest). Hij had daarin niet alleen een reeks etappes gewonnen, maar in 1959 ook een vierde plaats in het eindklassement, en in 1960 zowaar zelfs het bergklassement op zijn naam geschreven.
In 1962 was het dan eindelijk zover: Rik Van Looy ging naar de Ronde van Frankrijk! De tourdirectie had de komst van de wereldkampioen nog extra onvermijdelijk gemaakt door een ritaankomst én een ploegentijdrit in zijn Kempische geboorte- en woonplaats Herentals te voorzien. Wielerminnend Vlaanderen hoopte dat de keizer van Herentals na 23 jaar eindelijk nog eens voor een Belgische triomf zou gaan zorgen – de laatste Belgische eindoverwinning was die van Sylveer Maes en die dateerde al uit 1939.
De Ronde van ’62 kende een bewogen verloop. De eerste etappe, op zondag 24 juni, van Nancy naar het Belgische Spa, liep traditiegetrouw uit op een massasprint. Noch de hoogblonde Franse spurter André Darrigade – de man van de eerste rit: hij had die de vijf voorafgaande jaren gewonnen – noch de grote favoriet Van Looy schreven hem op hun naam, wel de Duitser Rudi Altig, dat jaar deel uitmakend van de Saint-Raphaël-ploeg van Anquetil. Een sandwichman van het Franse aperitiefmerk won in de stad waarvan de naam de hele wereld doet denken aan water!
Rik Van Looy kwam slechts als derde over de streep: daarmee ging de droom om in de gele trui zijn thuishaven binnen te rijden in rook op, want reeds de volgende dag trok de Ronde naar Herentals.
De rit-in-lijn, in de voormiddag, eindigde opnieuw op een massasprint – en verdorie, ook die zag Van Looy aan zijn neus voorbijgaan. Nu was de keizer slechts vierde, na Darrigade, Melckenbeeck en Vannitsen – allemaal snelle mannen, en laatstgenoemde dan ook nog eens een aartsrivaal van Van Looy. De frustratie in het Van Looy-kamp was groot. Gelukkig wonnen hij en zijn ploeg in de namiddag de ploegentijdrit. “Heeft hij zijn fameuze sprint niet meer dan heeft hij toch nog zijn fameuze Faema’s” noteerde Marc Sleen in zijn dagelijkse strip.
Ook de daaropvolgende etappes leverden Van Looy geen succes op. Op 1 juli werd een eerste tijdrit gereden, over 43 kilometer: Rik eindigde 26ste op bijna drie minuten van winnaar Anquetil, de grote specialist in het genre.
’s Anderendaags maakte Van Looy’s ploegmakker – knecht – Willy Schroeders deel uit van een ontsnapping die bijna vijf minuten uitliep op het peloton: de Italiaan Bailetti won vóór de Fransman Graczyk, maar Schroeders was van de vijf ontsnapten de best geklasseerde en mocht de gele trui aantrekken. “Keizer Rik II mag voor zijn waterdrager een dikke kaars branden. Die brengt tenminste zaad in ’t bakske” merkte Marc Sleen in zijn Tour-strookje op, en hij bracht deze beeldspraak ook letterlijk in beeld (een procédé dat Sleen vaak toepaste, vooral ook in zijn Tour-strips).
Wereldkampioen Van Looy had flink wat van zijn pluimen verloren, het zag er niet naar uit dat hij de Ronde zou winnen. Als klap op de vuurpijl won rivaal Willy Vannitsen op 3 juli een koninklijke sprint – waarin Van Looy het met een zevende plaats moest stellen.
U kent het spreekwoord: na regen komt… nog meer ellende. In de rit van Bayonne naar Pau, op woensdag 4 juli, werd Rik door een jonge, onvoorzichtige motard – één van de volgers op een motorfiets – aangereden!
Rik Van Looy gevallen! Rik bleek ernstig gekwetst in de nierstreek. Fotografen, met grote snelheid aangevoerd door weer andere motards, schoten er het beroemde beeld van de keizer van Herentals in nood, “ineengekrompen op de wegberm, een grijns van pijn op zijn bronzen gelaat, de nog gehandschoende vuisten in de lenden en liesstreek gedrukt”, zoals enkele dagen later te lezen viel in het weekblad De Post.
En verder: “De Faema-ploeg – op gele trui Schroeders en tweede kopman Planckaert na – verdrong zich bezorgd rond haar gewonde vaandrig. Steunend kwam Rik overeind, werd weer op de fiets geholpen en kreeg, na een vinnige achtervolging, weer aansluiting met de groep, waaruit inmiddels de pittige Eddy Pauwels – toekomstige ritwinnaar – in gezelschap van Rohrbach aan de haal was gegaan. De karavaan verademde” (sic).
Niet voor lang echter. Even verderop. Rik moet plassen. Bloed! Van Looy aan de kant van de weg… van de ploegmaats is enkel de hondstrouwe Sorgeloos (°1930) nog bij hem… tourdokter Dumas maant de geblesseerde wereldkampioen aan de strijd te staken. Rik Van Looy wordt door een helicopter naar het ziekenhuis van Pau gevlogen. Daar zal een nierbekkenbloeding worden vastgesteld. Door voort te fietsen was het bloed naar de blaas gezakt. “Men vond bovendien een steen in Van Looy’s blaas”, aldus nog De Post. En tot daar ook Frans Wollebrants, die ik langs deze weg hartelijk dank voor zijn correcte en kleurrijke samenvatting van de gebeurtenissen.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.