Het is vandaag tachtig jaar geleden dat “Bambi”, de vijfde langspeeltekenfilm van de Walt Disney Studios, in première is gegaan.

Men spreekt dan ook meestal van Bambi “van” Walt Disney, maar eigenlijk is hij van zijn medewerkers David Hand en Perce Pearce. Donnie Dunagan leende zijn stem voor het beroemde hertenjong, maar omwille van de wet op de kinderarbeid werd dit niet vermeld op de aftiteling. Maar dat vond hij niet zo erg. Dunagan: “Ik heb carrière gemaakt bij de mariniers en ik heb in Vietnam gevochten. Als mijn medesoldaten ooit hadden ontdekt dat ik Bambi was, had ik het wel kunnen schudden.”
Disney regeerde met vaste hand: wat hem niet aanstond, werd er onverbiddelijk uit gegooid, ook al zaten er soms wekenlange arbeidsuren in. Zo o.m. de scène waarbij de moeder van Bambi wordt gedood door jagers. Ongetwijfeld heeft de schrik van Disney voor de reactie van zijn rechtse medestanders van de wapenlobby meegespeeld. Want dergelijke scènes hàdden inderdaad ook veel impact. Zoals Julie Burchill schrijft in The Sunday Times van 9/10/1994: “Venison will never be an ordinary meat like beef or pork because it boils down to the blood-curling reality of eating Bambi. (For some reason, eating Thumper is far more acceptable.)”
Thumper werd overigens getekend door Bill Justice (1914-2011), die bij Disney was begonnen in 1937. Hij zou later ook nog meewerken aan “Fantasia” en “Alice in Wonderland”.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.