Dries De Bondt uit Bornem (bovenstaande foto Axel VH; onderstaande foto Erik Westerlinck) heeft op een sublieme manier, vanuit een elitegroepje én met een jagend peloton op zijn huid, de achttiende etappe in de Giro gewonnen. Verbluffend rondde hij een spurt af tegen onder meer snelle man Magnus Cort en achteraf maakte hij tijd voor alle Italiaanse fans die wat van hem wilden. Na ‘El Sympatico’ heeft België nu ook een ‘Il Simpatico’. “Ik ben me bewust hoe gelukkig ik hoor te zijn dat ik deze fantastische job kan en mag doen.” (Het Nieuwsblad)

In 2014, rijdende voor Josan-To Win Cycling Team, viel De Bondt zwaar in een afdaling tijdens de Ronde van de Vendée. Dit veroorzaakte enkele inwendige bloedingen ter hoogte van de hersenen. De Bondt werd in het ziekenhuis van Nantes in een kunstmatige coma gehouden omdat er sprake was van vocht rond de hersenen. Pas twee weken later ontwaakte hij. “Ik heb toen alles opnieuw moeten leren: lopen, spreken, eten… Daardoor ben ik me zo bewust wat voor een mooie job wij mogen uitoefenen. Alle renners in het peloton zijn sterren en een bron van inspiratie voor al die mensen en kinderen. Ik ben vereerd dat te kunnen zijn en wil me als een voorbeeld gedragen,” verklaarde De Bondt later aan Het Nieuwsblad.

Als elite zonder contract wist De Bondt meerdere kermiskoersen te winnen bij de profs. In 2016 voegde hij Halle-Ingooigem toe aan zijn palmares door Jens Keukeleire te kloppen in een sprint-à-deux. Datzelfde jaar won hij ook onder andere het Oost-Vlaamse kampioenschap en het nationale kampioenschap voor elite zonder contract. In 2017 maakte hij samen met zijn ploeg Veranda’s Willems-Crelan de overstap naar procontinentaal niveau. In 2019 werd hij aangetrokken door de ploeg van Mathieu Van der Poel om hem bij te staan bij zijn debuut in het ProTourcircuit. Hij deed dit met glans, wat hem een contractverlenging opleverde. 

In 2020 heeft hij de derde rit in de Ster van Bessèges (2.1) gewonnen. De Belg van Alpecin-Fenix klopte zijn medevluchter Georg Zimmerman (CCC) in een sprint met z’n tweeën. Het peloton kwam net te laat om de vroege vluchters in te rekenen. De Bondt kreeg na de etappe ook de “Souvenir Raymond Poulidor”. (Wikipedia)

Op 22 september 2020 volgde hij zijn ploeggenoot Tim Merlier op als Belgisch kampioen. In de slotronde reed hij weg uit een omvangrijke kopgroep die zich nog voor halfweg koers vormde. Hij maakte zelf de sprong naar koploper Pieter Serry, die ongelukkig wegschoof in een bocht, en hield in de finale de achtervolgers knap af. In het peloton met de grote favorieten gooiden ze vrij vroeg de handdoek. (Sporza)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.