De Nederlandse ex-wereldkampioene Ellen van Dijk (foto Sander van Ginkel via Wikipedia) heeft het werelduurrecord van de Britse Joscelin Lowden verbroken met bijna een kilometer verschil op de wielerbaan van Grenchen (Zwitserland). Zij reed er 49,254 km terwijl Lowden in september 2021 op dezelfde baan 48,405 km haalde. Op een bepaald moment flirtte ze zelfs met het legendarische record van Eddy Merckx in Mexico City, maar dat bleek uiteindelijk toch te hoog gegrepen.

Eleonora Maria (Ellen) van Dijk (Harmelen11 februari 1987) was tot 2012 ook actief als baanwielrenster. Daar werd ze wereldkampioene in de scratch in 2008. Op de weg werd ze in 2012, 2013 en 2016 wereldkampioene in de ploegentijdrit en in 2013 ook in de individuele tijdrit. Van Dijk begon haar sportcarrière als langebaanschaatsster en reed als junior op nationaal niveau. In het begin fietste ze alleen ’s zomers als training voor het schaatsen, maar ze won al een bronzen medaille in de juniorenwegwedstrijd bij het WK in 2004. Nadat ze vijf keer nationaal kampioene bij het wielrennen werd, stopte ze in 2007 geheel met wedstrijdschaatsen. Naast het behalen van haar wereldtitels werd ze ook vier keer Europees kampioen en heeft ze zes wereldbekerwedstrijden gewonnen. Op de Olympische Zomerspelen 2012 kwam ze uit in drie disciplines. Ze hielp Marianne Vos bij het winnen van de wegwedstrijd, ze werd achtste in de tijdrit en zesde op de ploegenachtervolging. Vier jaar later was Van Dijk een van de favorieten voor de Olympische tijdrit in Rio. Door een stuurfout greep ze net naast het podium.

Op 12 maart 2021 heeft ze voor de vierde keer de Healthy Ageing Tour op haar palmares gezet, maar niet zonder slag of stoot. In een spannende slotrit op en rond de VAM-berg hield ze nog net voldoende seconden over. Haar landgenote Lonneke Uneken pakte de slotrit na een heldhaftige solo. (Sporza)

Daarna heeft ze het bergklassement, het kasseienklassement en de proloog van de Lotto Belgium Tour gewonnen. Ze werd dat jaar ook Europees kampioen op de weg en wereldkampioen tijdrijden,

In 2022 won ze de 2e etappe van de Setmana Ciclista Valenciana en het eindklassement EasyToys Bloeizone Fryslân Tour. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.