Op 30 mei 2017 streek het gereputeerde Italiaanse Quartetto Delfico neer in Kasteel d’Ursel in Hingene. De vier musici brachten een programma met onder meer een strijkkwartet van de Vlaamse componist Charles-Louis Hanssens (1802-1871).

Het befaamde Italiaanse kwartet Quartetto Delfico vertolkte in het prachtige kader van het kasteel van Hingene een van de hoogtepunten uit de Vlaamse kamermuziekliteratuur van de 19de eeuw, namelijk het Quatuor à cordes en ut mineur uit 1851 van Charles-Louis Hanssens (1802-1871), een werk met de envergure van een Beethovenkwartet. Een nieuwe editie van het werk werd in 2014 door het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek gepubliceerd.
Het programma werd vervolledigd met het charmante Quartetto n. 17 in re maggiore van Gaetano Donizetti (1797-1848) en de laatste Londense symfonie (nr. 104 in D) van Joseph Haydn (1732-1809), in een transcriptie voor fluit en strijkkwartet door Johann Peter Salomon (1745-1815). De fluitpartij werd hierbij vertolkt door de Japanse fluitist Toshiyuki Shibata.
Het Kasteel d’Ursel in Hingene is niet alleen een sfeervolle locatie voor een concert, maar ook een symbolische plaats voor een muzikale ontmoeting tussen Italië en België. Het kasteel werd namelijk in de 18de eeuw heraangelegd door de Italiaanse architect, schilder en decorbouwer Giovanni Niccolò Servandoni. Vooral de voorgevel en het interieur van het kasteel weerspiegelen de klassieke Italiaanse stijl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.