Gentenaar Geert Soenen (foto) dirigeerde 25 jaar geleden in de Bijloke Festivalhal voor het eerst een symfonisch orkest. Het Symfonisch Orkest van Vlaanderen wil immers jonge dirigenten een kans geven.

Daarom gingen we Geert even opzoeken met als onvermijdelijke eerste vraag : hoe jong is jong ?
« Vierendertig jaar. Voor een dirigent is dat nog erg jong, want je hebt toch een zekere rijpheid nodig. Vandaar dat ik pas op 27-jarige leeftijd, toen ik reeds zes Eerste Prijzen had behaald aan het Gentse conservatorium (waaronder piano en trompet) met mijn studies ben begonnen. »
« Mijn vader was dirigent van de plaatselijke harmonie, maar ik vond dat hij veel meer in zijn mars had. Daarnaast stond ik ook enorm in bewondering voor Leonard Bernstein. Van beiden heb ik vooral onthouden dat men zich niet mag beperken tot dirigeren. »
« Echt componeren zoals mijn vader doe ik nog niet veel, maar wat ik wel vaak doe is arrangeren. Zo heb ik de symfonische bewerking van de muziek van Pitti Polak voor een Proms-concert gemaakt. »
« Eerst studeerde ik bij Rudolf Werthen hier in Gent, maar die had het zo druk dat ik hem op twee jaar tijd slechts een achttal keer heb gezien ! Daarom ben ik uiteindelijk overgestapt naar Den Haag bij Ed Spanjaard ». (HLN, 23/5/1997)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.