Wouter Vloebergh schreef tien jaar geleden een nieuwe gids over het Waasland, “Het Waasland, een waarachtige ontdekking” met foto’s van Studio Wauters. Ideaal voor een zomeruitstap dicht bij huis! Met handige wandelkaarten en uitgestippelde wandelingen en met tips van bekende Waaslanders.

In “Het Waasland” maak je een rondreis langs de mooiste plekjes en bezienswaardigheden van het Land van Waas. Geniet van groen en rust in stiltegebieden en natuurreservaten zoals het Molsbroek en het Stropersbos, bezoek imposante kastelen met hun weelderige tuinen, ontdek machtige wind- en watermolens en proef van paling, paardenworst en pralines.
Uitgestippelde stadswandelingen brengen je langs de hoogtepunten van de ballonstad Sint-Niklaas, Lokeren en Temse.
Ook de geschiedenis van de streek komt uitgebreid aan bod. Lees meer over de Slag bij Kallo in de zeventiende eeuw, het oorlogsgewoel tijdens de Tweede Wereldoorlog en het grote industriële verleden van het Waasland met de Boelwerf in Temse als iconisch voorbeeld.
Wouter Vloebergh is je gids onderweg. Hij wisselt praktische informatie af met sappige anekdotes en boeiende weetjes over de regio. Zeven bekende Waaslanders vullen aan met hun tips en favoriete adresjes.
Bij wijze van appetizer vind je hierbij twee ‘algemene’ bijdragen uit dat Waaslandboek: inleiding en inhoudsopgave. Zo krijg je alvast een idee van het concept en aangesneden thema’s.
De eerste tekst is dus die uit de inleiding:
“De Lusthof van Vlaanderen, een ronduit ruw en woest gebied vroeger, een volgens Reynaert zoet of zout (of verzonnen?) land, een tuin van tederheid en tumult, een eeuwenlang geïsoleerde streek die veel rust uitstraalt en soms in rep en roer stond/staat: het Land van Waas. Officeel de 28 prefusiegemeenten van het arrondissement plus Moerbeke, Waasmunster, Zwijndrecht en Burcht. Wat deze zo heerlijke regio met de raap (en soms met een rooster) te maken heeft, met bolle akkers en canadapopulieren, met Reynaert en Mercator, u komt het allemaal aan de weet in dit boek.
Tuf, toer, fiets, wandel, kruip, klauter met ons over die verraderlijke heuvelrug in ’t zuiden –de cuesta-, verken de polders en kreken in ’t noorden, verdwaal in bos en hei en moeren, ontdek de vele historische kastelen, kerken, molens, monumenten. Trek mee ten strijde en respecteer vooral de vrede, gun uzelf een (o)verzetje op Schelde of Durme, proef paardenworsten, paling en pralines, feest uitbundig mee op een heel authentiek evenement of veredelde kermis. Waarom toch zijn die ballonnen/ballons van ons, hoe werd Reynaert een rage, wat is er van de beroemde Boelwerf geworden, dragen de Eksaardse blauwbuiken pruiken, wat is een Beverse maat, spookt de Waaslandwolf hier nog rond? Zie verder voor het antwoord op die vragen… Dóórlezen, dus!
Voor het schrijven van dit boek hanteerde ik verschillende invalshoeken, al ligt de klemtoon op het toeristisch-culturele aspect. Toch liet en laat ook het zo charmante Wase landschap me uiteraard niet onberoerd en zoek ik samen met u her en der stiltegebieden op. En al wandelend in enkele verstedelijkte kernen pikken we een resem historische weetjes mee, houden we halt in memorabele musea en prachtige parken. Niet àlles over deze verrukkelijke streek –elke rechtgeaarde chauvinist noemt zijn/haar heimat zo…- verneemt u, maar toch véél. Een wat eigenzinnig overzicht is dit Davidsfondsboek over het Land van Waas, en tegelijk probeer ik u enig inzicht bij te brengen in hoe de macht in dorpen en steden werd opgebouwd, in de vergankelijkheid van veel industriële glorie, befaamde, talentrijke en soms behekste lieden voer ik op, we bewonderen markante bouwstijlen, nu eens gaan we winkelen en dan weer verpozen we langs het water. Af en toe relativeer en knipoog ik, superlatieven horen niet in nuchtere tijden. Vergankelijke zaken licht ik toe, maar ook straks hebben die allicht nog belang. Facts en figures -zo heet dat tegenwoordig- over het dynamische Waasland, zoals élk gewest in dit land en in de wereld altijd in beweging, voortdurend in verandering. Al is ook dit boek –je kan maar proberen- net als zovele andere voor de eeuwigheid geschreven.
Duizenden al dan niet streekgebonden websites doorploegde ik, stapels cultuurhistorische boeken, tientallen toeristische gidsen en andere brochures, degelijk doorwrochte publicaties van gemeentebesturen en heemkringen, bij deskundigen klopte ik aan, bij prominenten, experten en iets mnder geleerde mensen. Heel veel steun kreeg ik van Toerisme Waasland, deze koepelorganisatie vermeld ik vaak; en uiteraard ben ik ook lokale instanties zoals Toerisme Sint-Niklaas veel dank verschuldigd. Regelmatig wordt aan het eind van de respectieve hoofdstukken verwezen naar onder meer de Wase gemeentelijke diensten, de Wase Erfgoedcel ook, en natuurljk liet ik de verdienstelijke Bibliotheca Wasiana (erfgoedbibliotheek) en de Wase Oudheidkundige Kring (KOKW) evenmin links liggen. Voorts kon ik regelmatig terugvallen op m’n eigen, in 1986 bij Danthe (Sint-Niklaas) verschenen toeristische gids Waas en waarachtig.
Bent u er nog? Of houdt u zich inmiddels schuil in het Koningsforeest van weleer (nu na-ademend in het Stropersbos)? Misschien ging u ondertussen met Wilfords volgelingen de boot in. Of speurt u naarstig naar de fenomenale globes van en herinneringen aan Mercator, want 2012 is/was in Waas vooral zíjn jaar. Doén, ga gerust uw gang! Want hoe gretig u dit boek ook uitpluist en blijft koesteren –zeer bedankt daarvoor, overigens!-, u moet het boeiende, beminnelijke Land van Waas vooral zélf leren kennen en er zo mateloos mogelijk van genieten.”
En dan nog een overzicht van de inhoud:
“*Mercator, helemaal van de Wase kaart-In de voetsporen van de Rupelmondse topwetenschapper
*Schavuit op ’t schavot: de Reynaertrage-De sluwe vos achterna
*De discrete charme van Schelde en Durme-Het welige waterland
*Van nature: ongerept ongestoord-Natuurgebieden in Waas
*Kloek kastelenkwartet-Vier kasteeldomeinen onder de loep
*De ballons, die zijn van ons!-Hoe Sint-Niklaas een hoge vlucht nam
*Van ’t poepke tot de gouden madam-Op en rond de Sint-Niklase Grote Markt
*Pro memorie: vergane industiële glorie-Groei, val en heropstanding van de Wase nijverheid
*Festijn van dorst en paardenworst-De Lokerse Feesten
*Over een raap en rooster, ijskelder en brugdraaier-Stadswandeling Lokeren
*Lanterfantende bootlossers en de bijna-heilige bakkerszoon-Kernwandeling Temse
*Textielbaronnen, de schoenmakerszoon en een groene long-Stadswandeling Sint-Niklaas
*Holderdepolder in de Waaslandhaven-De gedaanteverwisseling van de Wase Scheldeoever
*Van Hanewijkslag tot hechteniskamp: oorlog in Waas-Eeuwenlang strategische strubbelingen
*Paardenworsten, paling en pralines-Eten en drinken in ’t Land van Waas
*Rapenfretters met blauwe buik en mosselkop-Markante spotnamen
+Honderden staaltjes van creatieve huisvlijt-Het Ambachtelijk Weekend
+Laat u eens op sleeptouw nemen-Verken het Waasland te water
+De eigen aarde van Anton van Wilderode-Het poëziepad van de grote dichter
+Per fiets en al wandelend op pad-Over routes en netwerken
+Wind en water, wie maalt daar om?-Monumentale molens
+De Zaat, ook voor ‘de man in de straat’-Van Boelwerf tot woon- en werksite
+Spectaculaire speeltuin voor kunstenaars-De Verbeke Foundation
+Een gul getapte Beverse pint –Sint-Niklaas betaalt het gelag
+De snuifdoos van Napoleon-Keizer en Koven in Lokeren
+Supersigaar in minimuseum-Pijp en tabak in Sint-Niklaas
+Groot- en kleinschalig winkelen-Shopping in de Wase kernen en de periferie
+De Mirabrug, net als in de film-Stijn Streuvels’ waterhoek
+Ruziënde kapelletjes-Dispuut tussen Kemzeke en Sint-Pauwels
+Milieuvriendelijke polderfrieten- Een Verrebroeks reconversievoorbeeld
+Sporten en stoeien met het hele gezin-Recreatie en wellness
+Trage karren en snelle karts-Huifkartochten en karting
+Heksensabbat in dorp en stad-Een behekste Wase historie
+Drieske, wonderdokter of kwakzalver?-Andries de Clerck genéést
+Komt het in uw kraam te pas?-Elke dag markt
+Wase wolf…in schapenvacht-De mysterieuze Waaslandwolf
+Aap wiegt bisschop-Toontje Triest gered!
+Kunst en Klaas in winkelstraat-De Casino en De Salons in Sint-Niklaas
+Klein Zwitserland op Oudenbos-De erfenis van Fernand Hanus
+Sla daar uw tent op-Voer voor kampeertoeristen
§Chris de Stoop in de bres voor Doel
§Het Keltische graf van Dirk Bracke
§Julien van Remoortere verfoeit ‘ijzeren hertog’
§Lies Martens’ lieflijke lapjes groen
§Marleen Temmerman doet ‘den beeweg’
§’Potje stamp’ met Sandrine
§Achter de spoorweg bij Willy Linthout
ISBN 978 90 5826 878 5 – Prijs €17,50 – 160 p. – Met kleurenfoto’s en kaarten
“Het Waasland” is verschenen bij Davidsfonds Uitgeverij. U vindt het boek in de boekhandel, of u kan het rechtstreeks bestellen via http://www.davidsfonds.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.