Paul Geerts, de tekenaar van 126 Suske en Wiske-albums, viert vandaag zijn 85ste verjaardag.

Paul Geerts (°Turnhout 1937) geldt als de beste tekenaar-scenarist van zijn generatie. In dienst gekomen bij Willy Vandersteen in 1968, kreeg hij gaandeweg meer verantwoordelijkheid. Het eerste Suske en Wiske-verhaal waaraan hij meewerkte was De charmante koffiepot (1970). Als tekenaar-scenarist debuteerde hij met De gekke gokker (1972). Paul Geerts slaagde erin de overname geruisloos te laten verlopen en stuwde bovendien de oplage geleidelijk van 100.000 naar 400.000 exemplaren. Hij volgde zijn leermeester ook op als zaakvoerder van de Studio Vandersteen.

Gevraagd naar het beste Suske en Wiske-verhaal in de hele reeks, inclusief zijn eigen verhalen, antwoordde Vandersteen tijdens zijn viering in Temse in 1987: De parel in de lotusbloem van… Paul Geerts.

Na 30 jaar, 65 jaar jong, legde Paul in 2002 de tekenpen neer, maar hij bleef met de striphelden verbonden als ambassadeur van Suske en Wiske. Hij ging zijn weg als tekenaar-schilder en bevestigde zijn groot en veelzijdig talent, in het bijzonder als portrettist en landschapsschilder. Bovendien creëerde hij zijn eigen (geïllustreerde) prozareeks, met in de hoofdrollen de Vietnamese kinderen Mo en Jade en het draakje Plakapong.

Bij de 75ste verjaardag van Suske en Wiske (2020) kreeg hij van de Standaard Uitgeverij de opdracht het jubileumalbum te tekenen. Paul creëerde De preutse Prinses. Zelf heb ik Paul Geerts één maal ontmoet: toen hij werd geïnterviewd door wijlen Geert Stadeus in de Boerinnekes, het bekende café naast de opera in Antwerpen.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.