Indien alle persconferenties zo aangenaam om te volgen waren als die van Theater Poëzien, dan zou het journalistiek bedrijf een verpozende aangelegenheid worden. Het jeugdige enthousiasme en de verbazende openheid van dat jonge Gentse beroepsgezelschap werken aanstekelijk. (Ze zeggen zelf, verrast te zijn dit jaar 300 duizend frank subsidie ontvangen te hebben, drie keer meer dan verleden jaar !). De spreekbuizen Mieke Felix, artistiek directeur, en Robert Van Yper, administratief directeur, hadden trouwens voldoende redenen om de toekomst optimistisch tegemoet te zien.

Ten eerste viert Theater Poëzien op vrijdag 7 mei 1982 met luister het afscheid van het derde bestaansjaar en ten tweede programmeert het een nieuw seizoen met acht producties, waarvan drie nieuwe creaties.
Het vorige seizoen werd met tweehonderd voorstellingen, waaronder 150 in scholen, afgesloten. Gemiddeld werd een toeschouwersbestand van 250 personen per vertoning geteld. Het dient gezegd dat Theater Poëzien voor vier verschillende leeftijdsgroepen optreedt : 8-12 jaar; 12-16; 16-18 en volwassenen.
Het nieuwe speeljaar begint met een promotiecampagne voor volwassenen, Lentetournee Prévert, geheten. De eerste voorstelling heeft plaats in het MMT te Machelen vrijdag 30 april te 20 u. 30. Daarna volgen Gent, woensdag 5 mei te 20 u. 30 in VTB en donderdag 6 mei te middernacht in Skoop. Voorts : Antwerpen, zondag 9 mei te 20 u. 30 in het Raamthester; Tielt, woensdag 12 mei te 21 u. in Malpertuis; Brugge, donderdag 13 mei te 20 u. 30 in Theater 19: Eeklo, vrijdag 14 mei te 20 u. 30 in het Beukenhof en zaterdag 15 mei te 20 u. 30 in « De Tube „ te Oostende.
De drie nieuwe spektakels van het seizoen 1982-’83 zijn alle creaties van Theater Poëzien. « Recht door zee met ja en nee » wordt gespeeld voor 12-16-jarigen, De première heeft in december ’82 plaats. « Project 3 » voor 16-18-jarigen, geregisseerd door Bob Snijers, vangt aan in januari ’83, terwijl « Muziek en Poëzien » met Mieke Felix ook in januari ’83 in première gaat en speciaal de 12-16-jarigen beoogt.
De volgende programma’s worden opnieuw ingeschakeld : « De dolle avonturen van Pietje Peeters in Griezellanden elders » (8-12); « Vertel geen sprookjes » (8-10), cabaret dat al 75 voorstellingen be-
leefde en vanaf 6 mei in VTB te Gent begint te lopen; « Prévert » hierboven geciteerd; « Theaterspeeldag » (10-14) en « Op aanvraag » gelegenheidsproducties te spelen op expositieopeningen, restaurantplans en dergelijke speciale gelegenheden.
In de zaal van de Koninklijke Kunst- en Letterenkring, ingang Onderbergen te Gent, wordt op vrijdag 7 mei e.k. het derde bestaansjaar van Theater Poëzien met een tweevoudig evenement afgesloten : van 10 tot 16 u. een poëzie- en jeugdboekenbeurs (toegang 20 fr.) en te 21 u. een galarevue met bal.
Het eerste deel behelst ook de voorstelling te 10 u. 30 van de dichter Fernando Pessao door Leen Vermeiren, dit onder de titel : « Alles voelen, op alle wijzen ». Te 12 u. 30 krijgt men een extra middag van de poëzie met een tocht door het leven van de jong gestorven dichter Jotie t’Hooft en te 15 u. vertelt de Nederlandse jeugdschrijfster Tonke Dragt een feestelijk verhaal.
De avond en nachtfestiviteiten omvatten een niet alledaagse revue met optredens van de Engelse Fantoms, Marleen Maes (foto), Carmen Jonckheere, Robert Borremans, Bert Caeckerbergh, Martien Jonckheere en Ludo Ghoos. Gastvrouw is Mieke Felix en Paul Codde knoopt het allemaal aan elkaar.
Men kan een tafel van vier tot zes personen reserveren tegen 200 frank per persoon. Een gewoon toegangskaartje kost 180 of 150 fr. Wie er wil bij zijn richt zich tot Theater Poëzien, Tentoonstellingslaan 36 te Gent (tel. 091/23.59.66).
Tot besluit voegen we er nog aan toe dat « Theater Poëzien » ook de titel is van een driemaandelijks tijdschrift, waarvan het tweede nummer van de derde jaargang (april ’82) van de pers is gekomen.

Referentie
Jos Murez, Vlugge bloei van Theater Poëzien, De Rode Vaan nr.18 van 1982

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.