Op 6 mei 1937 zou de Hindenburg aanleggen in de marineluchthaven Lakehurst. De commandant was kapitein Max Pruss, een luchtschipofficier met ruime vliegervaring en tot voor kort gezagvoerder van de Graf Zeppelin. De ankerkabels werden uitgeworpen, die het grondpersoneel 60 meter lager probeerde te grijpen. Plotseling werd de buik van het luchtschip vuurrood en tegelijkertijd sloegen vlammen uit de staart, even voor de bovenste vin. Van de 97 mensen aan boord kwamen er 35 om het leven (13 passagiers en 22 bemanningsleden), evenals een lid van het grondpersoneel. Kapitein Pruss overleefde de ramp. Het inferno voltrok zich voor de ogen van radioverslaggever Herbert Morrison. Zijn verslag was dezelfde dag in heel Amerika op de radio te horen en is legendarisch geworden. De ramp is ook gefilmd en leverde dramatische beelden op. Men kan ze bekijken op Wikipedia.

De eerste mogelijke verklaring die men toen voor de ramp had, was sabotage door de acrobaat Joseph Spah die volgens sommigen op die manier de nazi’s wilde treffen, want de Hindenburg was de trots van Adolf Hitler en zijn nazipartij, de NSDAP. De LZ129 Hindenburg, genoemd naar de Duitse veldmaarschalk en later rijkspresident Paul von Hindenburg, was immers de grootste zeppelin ooit gebouwd. Men bouwde deze zeppelin zo groot, vanwege de plannen om (het iets zwaardere) helium te gaan gebruiken, in plaats van het gangbare (maar zeer brandbare) waterstof. Vanwege de politieke situatie leverden de Verenigde Staten echter geen helium aan Duitsland, waarna men besloot de LZ129, net als zijn voorgangers, alsnog te vullen met waterstof. De ramp maakte alleszins een einde aan het tijdperk van de zeppelins.
Jaren later heeft men de uiteindelijke oorzaak van de ramp kunnen achterhalen. De Hindenburg was door slecht weer met vertraging in Lakehurst aangekomen. Hij moest echter op tijd vertrekken voor de volgende vlucht, om de ingeschreven passagiers tijdig naar Groot-Brittannië te vervoeren, naar aanleiding van de kroning van George VI tot koning van Groot-Brittannië. Om tijd te winnen, beval kapitein Max Pruss, midden in het stormweer, om een aantal scherpe bochten te maken alvorens aan te leggen, terwijl men normaliter hiervoor grotere bochten nam om fatsoenlijk aan te kunnen leggen. De constructie van het luchtschip was echter niet bestand tegen de grote krachten tijdens die scherpe bochten, met als gevolg dat een kabel knapte, die een van de 16 grote waterstofzakken ter hoogte van de staart openscheurde. Door de ontsnappende waterstof raakte het luchtschip uit balans: de staart zakte wat naar beneden. Toen de Hindenburg uiteindelijk boven de landingsmast hing, werden de ankerkabels naar beneden gelaten. Toen de doornatte kabels de mast raakten functioneerden ze als aarding: alle tijdens de vlucht door het stormweer opgebouwde statisch-elektrische lading werd naar de aarde geleid. Door een overspringende vonk werd de ontsnappende waterstof in brand gestoken, die op zijn beurt het even brandgevaarlijke omhulsel in brand stak, hetgeen de felle brand verklaart.
Over de ondergang van de Hindenburg is in 1975 een film gemaakt, maar ook het startsein op 12 augustus 1974 voor de verfilming van de ramp was bijna het genadeschot voor Universal-producties. “The Hindenburg” van Robert Wise zou het orgelpunt worden van een groots opgezette rampentrilogie waarvan “Airport ’75” (of “Jumbo 747”) en “Earthquake” de andere delen vormden. Tegenslag volgde immers op tegenslag en toen de filmploeg voor “Jaws” ondertussen tegen 40.000 toenmalige Belgische frank per uur nagenoeg werkloos op zee zwalpte, kwam de afwerking van het Hindenburg-project in het gedrang. Kilometers pellicule bleef in de montagekamers steken tot het Jaws-mirakel gebeurde en het geld begon binnen te stromen. De Hindenburg kreeg het licht op groen. In totaal werd zeshonderd miljoen frank aan de film gespendeerd, meer dan het dubbele van de haaien van Spielberg. Maar dat betekent helaas niet dat de film dan ook twee keer zo goed zou zijn…

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.