Na Joegoslavië, Tsjechoslovakije, de DDR en Polen was het in 1957 aan Bulgarije om zich te reveleren in de Vredeskoers. Dat jaar werd de wedstrijd immers gewonnen door Nentscho Christov, die morgen twintig jaar geleden zal overleden zijn. Het zou lange tijd een eenmalig exploot blijven.

Herman De Meuter van Jette Sportief heeft al jaren contacten, eerst met Zuid-Amerikaanse en daarna met Oost-Europese clubs. Dat België voor al die landen nog altijd het wielermekka is, is volgens hem te danken aan Eddy Merckx die overal ter wereld het idool is van de wielerliefhebbers. Bovendien valt er hier geld te verdienen. In Bulgarije daarentegen zijn er over het hele jaar twintig wedstrijden, waaronder dan nog vijftien lokale.

72 stantcho stantchev

Stantcho Stantchev was in 1993 de eerste Bulgaar om prof te worden. De winnaar van een paar ritten in de Ronde van België voor amateurs een jaar eerder kreeg alvast veel belangstelling. Voor hem was dit alleszins het eldorado, want in onze munt verdiende hij in Bulgarije ongeveer 1.500fr per maand. In Belgische liefhebberskoersen had hij op 15 dagen tijd 15.000fr verdiend. Dat is dus een klein jaarsalaris. Het materiaal waarmee de Bulgaren in die tijd reden was ongelooflijk, vooral omdat reservestukken niet te krijgen waren. Een gemiddelde wielertoerist in Vlaanderen beschikte over een betere fiets dan de Bulgaarse topamateurs. Tussen haakjes dient wel gezegd dat Stanchev in die Ronde van België een nieuwe fiets kreeg aangeboden (te leen), maar dat hij liever zijn eigen materiaal verkoos…

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.