Aleksandr Vlasov (foto YouTube) heeft de Ronde van Romandië gewonnen. In de afsluitende bergtijdrit versloeg hij op overtuigende wijze leider Rohan Dennis en behaalde daarmee de mooiste overwinning uit zijn nog jonge carrière. Vlasov moest dit dan wel doen als “statenloze”. Sinds de oorlog in Oekraïne mogen Russische renners immers niet meer aantreden, ook al bestaat hun enige “misdaad” eruit dat ze Russen zijn. Wie weet, misschien zijn ze wel tegenstanders van Poetin, maar daar gaat de UCI allemaal aan voorbij. Vlasov mag zich zelfs nog gelukkig prijzen dat hij werd opgevist door Bora-Hansgrohe, want als hij nog voor Gazprom zou rijden (zie onderstaande foto), had hij zelfs niet eens mogen starten. Ik geef toe dat het hier wat gevoeliger ligt omwille van de sponsor, maar de renners zelf kunnen daar toch niks aan doen?

Aleksandr Vlasov (Vyborg23 april 1996) is een Russisch wielrenner die in 2018 prof werd bij Gazprom-RusVelo. Sinds 2020 komt hij uit voor Astana Pro Team. Als junior won Vlasov in 2014 een etappe en het eindklassement van de GP Général Patton. Daarnaast werd hij onder meer zesde in het eindklassement van de Trofeo Karlsberg. In 2015 werd Vlasov derde in de Coppa della Pace. Een jaar later werd hij onder meer negende in de Giro del Medio Brenta en zesde in de GP Capodarco. In juli 2017 werd hij, na een twaalfde plaats in de Giro del Medio Brenta, negende in het eindklassement van de Ronde van de Aostavallei. In 2018 werd Vlasov prof bij Gazprom-RusVelo. Een jaar later werd hij Russisch kampioen op de weg. (Wikipedia)

Op 7 augustus 2020 heeft hij de tweede editie van de Mont Ventoux Dénivelé Challenge gewonnen, een eendagskoers met aankomst op de Kale Berg. Richie Porte kon de Russische kampioen het dichtste benaderen. Vorig jaar stond de Mont Ventoux Dénivelé Challenge voor het eerst op het programma. Toen moest de mythische col maar één keer beklommen worden, nu twee keer, al ging het bij de eerste doortocht “enkel” tot Chalet Reynard. Toch gebeurde het allemaal op de slotklim. De Colombianen Quintana en Lopez leken het gretigst, maar het was Aleksandr Vlasov die de laatste vluchters kon oprapen. Voor Vlasov is het de bevestiging dat 2020 misschien wel zijn doorbraakseizoen wordt. Eerder werd hij tweede in de eindstand van de Ronde van Provence en enkele dagen geleden klom hij ook met alle toppers omhoog in de Route d’Occitanie, waarin hij uiteindelijk derde werd. (Sporza)

In maart 2021 heeft hij het jongerenklassement gewonnen in Parijs-Nice. Ei zo na won hij na de val van Primoz Roglic ook nog het eindklassement als zodanig, maar Maximilian Schachmann liet zich niet verschalken en zo moest Vlasov zich tevreden stellen met een mooie tweede plaats.

Ronny De Schepper

Foto Beric Dondarrion via Wikipedia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.