Accordeonist, componist, auteur (o.a.voor Will Ferdy en Fred Geirnaert), organisator, Georges Valentini, pseudoniem van Georges Van Zeveren (Gent 25/04/1942), bracht als zoon van binnenschippers zijn jeugd gedeeltelijk door in de buurt van ’t Seleskest aan de Sleepstraat en Sint-Salvatorstraat. Hij volgde muziek en accordeonlessen aan de Brusselse schipperschool en daarna privé bij Jos Dumoulin en later bij Albert Mayens.

Hij was in 1979 tot 1987 initiatiefnemer van het café chantant-programma “Lach Expres” met Pat Remue en Fred Geirnaert en van het kinderprogramma “Freds Kindercarrousel” met Geirnaert en Maurice Dick. In 1983 startte hij het accordeon-ensemble Duo Valentini op, met zijn toenmalige echtgenote Jeanine Ninove en stond met haar o.a. in het voorprogramma van Adamo in het Gentse Kuipke tijdens de “Nacht der Vedetten” in 1987. Van 1984 tot 1987 organiseerde hij variétéspektakels, onder meer in zaal Centrum Seleskest met “Paris-Broadway show” en in zaal Meibloem, Feestlokaal Vooruit en het ICC in het stadspark: “‘t Es Gentse Fieste in ‘t Wit Peerd”. met Eddy de Latte-Roger Renard, Lou Marcel, Cristian Locufier en de balletten van Aida de Quick en  Lily De Munter. In 1983 en 1984 ging hij mee op tournee met het gezelschap De Drie Charels van Roger Piers in de producties “Ice Cream Carlo” en “Love boat”. In 1987 nam hij een nieuwe start met het Trio Sheherazade, waarmee hij voornamelijk Balkan- en gypsy-geïnspireerde muziek bracht in de hele Benelux. Van het jaar nadien af componeerde hij onder meer voor Will Ferdy, voor de big band van de B.R.T. o.l.v. Freddy Sunder en die van Franck Milton, waarvan hij tien jaar lang voorzitter was. In 2010 speelde hij mee met de Koenfreerie van de Gensche Kuipmuziek en nam de CD “Batoosjantan” op. In 2008 vormde hij met Noël Fack en Bert Lenny, het accordeontrio The Accordeonstars, waarmee ze één louter instrumentale CD opnamen met als titel “Stars Medley” (accordeon traditionals, Franse musette-melodietjes en cancan). Ze traden met dat repertoire ook op op Vlaamse televisiezenders, nationaal en regionaal. Ook aan de CD-reeks “Kaak, kaak, nen Dreidekker” van Noël Fack werkte hij mee.

Freek Neirynck

(Foto Flickr)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.