Annemiek van Vleuten (foto’s John De Schepper) heeft voor de tweede keer Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. Met een indrukwekkende solo nam ze alsnog weerwraak voor een aantal tweede plaatsen (na Lotte Kopecky) waarmee ze tot nu toe genoegen had moeten nemen (Strade Bianche, Ronde van Vlaanderen).

Annemiek van Vleuten, die ook geboren is in Vleuten (nabij Utrecht) op 8 oktober 1982 won in 2017 en 2018 al het wereldkampioenschap tijdrijden. Ze werd vijf maal Nederlands kampioen: drie maal in de tijdrit, in 2012 op de weg en in 2017 won ze het NK mountainbike. In 2011 won ze o.a. de Ronde van Vlaanderen en het eindklassement in de Wereldbeker en in 2018 won ze o.a. de Giro Rosa en La Course, waardoor ze nummer één staat in de UCI-ranking en het eindklassement van de Women’s World Tour won. Vanaf 2016 reed ze voor het Australische Mitchelton-Scott. Ze sloot het seizoen dan ook af in Australië, meer bepaald in de fameuze Crocodile Trophy! Daarin eindigde ze 22ste in de overall uitslag, maar toch was ze daarmee niet de eerste vrouw. Die prijs ging naar Alice Pirard van het Wallonie-MTB team.

De overwinningen volgden elkaar op, maar het hoogtepunt volgde in 2019 toen ze zich in Harrogate op haar 36ste voor het eerst tot wereldkampioene op de weg kroonde. Ze is daarmee de oudste ooit die de regenboogtrui mocht aantrekken. Er stond nog meer dan honderd kilometer op de teller toen Annemiek van Vleuten op de tweede beklimming van de dag aan de boom ging schudden. Alleen: ze schudde zo hevig dat niemand kon volgen. Geen probleem voor Van Vleuten, die gewoon doortrok en haar voorsprong stelselmatig uitbouwde.

2020 begon met de vijftiende editie van de Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen te winnen. De 37-jarige wereldkampioene bekroonde haar harde trainingsarbeid (op stage met de mannen van Mitchelton-Scott) door op de Muur van Geraardsbergen op indrukwekkende wijze weg te fietsen uit een kopgroep en zonder omkijken solo naar de finish in Ninove te rijden. De Italiaanse Bastianelli spurtte naar plek twee, voor alweer een Nederlandse, Floortje Mackaij.

Daarna volgde de coronastop, maar toen het wielrennen hervatte eind juni behaalde Annemiek al meteen een vijf op vijf! Na de Omloop Het Nieuwsblad en drie wedstrijden in het Baskenland heeft Annemiek Van Vleuten ook de Strade Bianche gewonnen. De wereldkampioene reed in de laatste dertig kilometer een kloof van meer dan drie minuten dicht op de 36-jarige Mavi Garcia-Canellas. De Spaanse ex-duatlete was mee geglipt in een omvangrijke vroege ontsnapping. “Ik dacht heel even dat de wedstrijd gereden was”, verklaarde van Vleuten achteraf. “Mijn ploeggenote Amanda Spratt zat mee in de kopgroep, voor mij leek het een rustige dag te worden. Tot Mavi Garcia op 45 km van de meet wegreed en ik plots vol mee aan de bak mocht. Hoe harder de wedstrijd, hoe beter voor mij. En dit is de mooist denkbare aankomst.”

Daarna heeft ze een zeldzaam gaatje op haar palmares gevuld. De wereldkampioene uit Nederland mag zich nu ook de nummer 1 van Europa noemen. In Plouay rekende ze af met de Italiaanse renster Elisa Longo Borghini, de Poolse Katarzyna Niewiadoma en haar landgenote Chantal Blaak. Na de nederlaag tegen Anna Van Der Breggen in het Nederlands kampioenschap zet Annemiek dus opnieuw haar reeks overwinningen verder. (Wikipedia)

In het corona-jaar 2020 heeft ze de tweede rit in de Giro Rosa op haar naam geschreven. De Nederlandse klasbak kwam solo over de streep in Arcidosso en is ook de nieuwe leider. De tweede etappe voerde het peloton over een heuvelachtig parcours van Civitella Paganico naar Arcidosso, met onderweg ook enkele grindstroken. Dat bleek een kolfje naar de hand van Annemiek van Vleuten, die in het slot het hazenpad koos op de beklimming van de Seggiano. De renster van Mitchelton-Scott leek al snel een beslissende kloof te staan, maar werd dan afgeremd door materiaalpech. Even leek Van Vleutens landgenote Anna van der Breggen daarvan te kunnen profiteren, maar de wereldkampioene had nog wat extra’s in de tank. Met een verwoestende krachtinspanning denderde ze nog voorbij Van der Breggen om solo aan te komen in Arcidosso. Met haar zege neemt Van Vleuten de leiderstrui over van Elisa Longo Borghini. Daarmee de Nederlandse de toon gezet te hebben voor haar derde opeenvolgende eindzege in de Giro Rosa. Enkele dagen later had roze trui Annemiek van Vleuten samen met o.a. Marianne Vos minder geluk en smakte tegen het asfalt. Van Vleuten werd meteen naar het ziekenhuis gebracht, waar de eerste berichten bevestigd werden: een gebroken linkerpols. Een stevige streep door haar WK-rekening. (Sporza)

Alhoewel er schandalig genoeg met geen woord over werd gerept op televisie, heeft Annemiek Van Vleuten op 31 maart 2021 Dwars door Vlaanderen voor vrouwen gewonnen. Annemiek kwam juist van trainingskamp op Tenerife samen met haar nieuwe ploeg Movistar (het andere meisje op de foto is Katherine Aalerud, de vriendelijke koffieschenker is Davide Formolo).

Daarna heeft ze op haar 38ste voor een tweede keer de Ronde van Vlaanderen gewonnen. Net als Walter Godefroot deed ze daar tien jaar over. Dit jaar sloeg ze de beslissende kloof op de Paterberg, een groepje met wereldkampioene Anna van der Breggen kwam niet meer terug. Sinds 1 april waren een aantal nieuwe voorschriften van kracht in het wielrennen. Eén ervan had betrekking op het wegwerpen van drinkbussen en etenszakjes. Michael Schär en Letizia Borghesi werden tijdens de Ronde van Vlaanderen uit de koers gehaald nadat ze hun drinkbus op niet-reglementaire wijze hadden weggegooid. Even moest zelfs winnares Annemiek van Vleuten vrezen dat ze haar overwinning zou verliezen omdat ze haar bus ongeoorloofd had weggegooid. “Ik zag iemand staan in een blauwe jas, maar blijkbaar had ik het verkeerd gezien en was het niemand van onze ploeg,” aldus Annemiek tegen Sporza. Uiteindelijk sloot de jury het incident met winnares Van Vleuten snel. Ze zou haar drinkbus toch gewoon in een reglementaire wegwerpzone in de kant gegooid hebben, luidde het. De beslissing is terecht, maar tegenover de twee mindere goden wel hypocriet. Ik voorspel in de nabije toekomst trouwens nog meer dubieuze beslissingen.

Daar heb ik me dan wel in vergist, moet ik eerlijk toegeven. Blijkbaar sprong de UCI even creatief om met haar spelregels als in het geval dat men niet meer op het fietspad mocht rijden… Maar dit mocht Annemiek van Vleuten allemaal niet deren: zij won in 2021 o.a. nog de Classica San Sebastian en begon 2022 met een overwinning in de Omloop Het Nieuwsblad. Maar dat was nog maar een amuse-gueule: later op het jaar zou ze immers de drie grote Rondes op haar naam schrijven!

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.