Today it’s exactly 630 years ago that Geoffrey Chaucer told his Canterbury Tales for the first time at the court of Richard II. Chaucer scholars have also identified this date (in 1387) as the start of the book’s pilgrimage to Canterbury.

Rond 1340 werd Geoffrey Chaucer geboren als zoon van rijke handelaars. Hijzelf werd een page in een hoog-adellijk huishouden. Zo verkreeg hij de steun van John of Gaunt, de hertog van Lancaster, één van de hoofdrolspelers in de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland. Voor hem reisde Chaucer dan ook naar Frankrijk en Italië, waar hij kennis maakte met het werk van Dante en Boccaccio. Vooral de “Decamerone” van deze laatste stond hem zodanig aan dat hij in de “Canterbury Tales” ook zo’n raamvertelling te boek stelde. Zijn uitgangspunt, een pelgrimstocht naar Canterbury (naar het graf van Thomas Becket), deed hij zelf ook in 1388. Dat dertig pelgrims elk twee verhalen vertellen (één op de heenreis en één op de terugreis) zal allicht wel aan zijn eigen fantasie ontsproten zijn. Het plan bleef echter onafgewerkt. Toch laat hij met dit boek een schitterende doorsnede van de Engelse maatschappij in de veertiende eeuw na. Zowel hogere als lagere klassen, jongeren en ouderen, mannen en vrouwen, leken en geestelijken, gestudeerden en analfabeten, ze passeren allemaal de revue. In de Tabbard Inn in Canterbury werden de bekendste figuren overigens met toeristische doeleinden opnieuw gecreëerd.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.