Het is vandaag 850 jaar geleden dat Thomas Becket, de Engelse katholieke geestelijke van Normandische afkomst, op de trappen van het altaar van de kathedraal van Canterbury door vier ridders van Hendrik II werd vermoord. 

In 1118 wordt Thomas Becket geboren in Cheapside, de drukke marktwijk van Londen, uit Normandische ouders. Hij kreeg een verzorgde opvoeding, zodat hij werd opgenomen in het gevolg van de aartsbisschop. Na zijn studies van kerkelijk en burgerlijk recht werd hij in 1154 aartsdeken van Canterbury. Hij werd ook een boezemvriend van koning Hendrik II en begon op die manier nogal wereldlijk te leven. Daarom benoemde de koning hem in 1162 tot aartsbisschop, omdat hij dacht dat hij hem volledig naar zijn hand kon zetten. Eens hij was benoemd, begon Becket echter een streng ascetisch leven te leiden en koos hij de zijde van de paus in diens conflict met Hendrik II. Hij werd voor zes jaar verbannen, maar keerde in 1170 terug om zich te verzoenen met de koning. Vooraleer een ontmoeting kon plaatshebben werd hij op de trappen van het altaar door vier ridders van Hendrik II vermoord. Hij werd reeds in 1173 heilig verklaard en een jaar later werd Hendrik II verplicht een boetetocht te maken naar zijn graf in Canterbury om vergiffenis te krijgen voor de moord. Ontelbare onderdanen zouden later die toch overdoen, zodat Canterbury een druk bezocht pelgrimsoord werd. T.S.Eliot zou er later een toneelstuk over schrijven: Murder in the cathedral. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.