Daniel Sternefeld (foto) was in Vlaanderen een pleitbezorger van de avantgarde, maar zijn eigen muziek leunde sterk aan bij Mahler en Strauss. Het is dan ook een goed idee om een uitvoering van zijn monodrama « Mater Dolorosa » (de eerste sedert 60 jaar!) vanavond in de Bijlokehal té laten vergezeld gaan van de « Metamorphosen » van Richard Strauss. Bovendien staan beide werken in het teken van de tweede wereldoorlog. Librettist Willem Ghysels grijpt een sprookje van Andersen aan om het verdriet van een moeder over haar jong gestorven kind te schetsen (ze vraagt aan de Dood om haar kind weer te geven; deze wil dat wel, maar toont haar eerst welk ellendig leven het te wachten staat, daarop verkiest de moeder het kind niet opnieuw tot leven te wekken). Richard Strauss van zijn kant componeerde zijn werk in 1945 na de verwoesting van Dresden. Niet de grootste heldendaad van de geallieerden, maar men moet toch ook de nazistische sympathieën van Richard Strauss in acht nemen. De uitvoering is in handen van liet Filharmonisch Orkest van Vlaanderen. (HLN, 11/4/1997)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.