Het zal morgen veertig jaar geleden zijn dat Nederland zijn eerste (en zoals later zou blijken: enige) CPN-burgemeester kreeg. Hanneke Jagersma was bij haar benoeming als burgemeester van Beerta meteen ook de jongste burgemeester van Nederland.

Johanna (Hanneke) Jagersma werd geboren in Heeg op 1 november 1951 in een politiek bewust CHU-gezin (Christelijk Historische Unie, de partij zou in 1980 opgaan in het CDA). Jagersma volgde de opleiding aan de sociale academie, de ASCA, in Groningen. Tijdens haar studietijd werd ze politiek actief en in 1974 lid van de CPN. Na haar opleiding was zij werkzaam als projectleider gecoördineerd ouderenwerk in Beerta. Voor de CPN werd ze in 1978 gekozen in de Provinciale Staten van Groningen. Vier jaar later benoemde minister van Binnenlandse Zaken Ed van Thijn haar tot burgemeester van Beerta, waar zij op 1 april 1982 geïnstalleerd werd. Zij kreeg de ambtsketting omgehangen door partijveteraan Koert Stek (foto).
Tijdens haar ambtstermijn werd zij vanwege zwangerschapsverlof, vanaf december 1983, gedurende drie maanden vervangen door de toenmalige VVD-burgemeester van Delfzijl, Ivo Opstelten. Een meerderheid van de gemeenteraad en de wethouders reageerde zeer negatief op het besluit dat Commissaris van de Koningin Henk Vonhoff (VVD) had genomen: vervanging door bijvoorbeeld de locoburgemeester was ook mogelijk geweest.
Toen de gemeente Beerta op 1 januari 1990 werd opgeheven, verdween haar functie. Ze was daarna interim-manager bij de Stichting Huis voor Thuis- en Daklozen in Groningen en werkzaam bij de Vereniging Humanitas.
Jagersma was één van de Oost-Groningse leden van de CPN, die zich verzetten tegen de vorming van GroenLinks. Ze is nog enige tijd actief geweest in de VCN, Partij van Communisten in Nederland. Ze heeft zich in 2013 aangesloten bij de SP.[Wikipedia]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.