Het is vandaag vijftig jaar geleden dat Eddy Merckx de Brabantse Pijl heeft gewonnen, die dus blijkbaar op dezelfde dag als de Amstel Gold Race werd betwist (zie bij Walter Planckaert).

In het begin van de week was bij Eddy Merckx nog een spierscheur in de rug ontdekt, als gevolg van een zware val in St.Etienne. Maar de wereldkampioen heeft zondag na zijn mislukte spurt voor de zege in de E-3-Prijs te Harelbeke zaterdag, in de Brabantse Pijl een vlotte zege behaald, mede doordat hij in de finale van de wedstrijd slechts twee renners aan zijn zijde had overgehouden. Het waren dan nog wel twee ploegmaats, Roger Swerts en Herman Van Springel.
Men moest er niet aan twijfelen dat Merckx naar deze zege zou grijpen in een wedstrijd die nog niet op zijn erelijst voorkwam, maar in dewelke hij zich in de afgelopen vier jaar telkens voor zijn ploegmaats had ingezet.
Men kan echter niet besluiten dat de Brabantse Pijl, die in de laatste minuten op een regenbui onthaald werd, een gemakkelijke uitstap is geworden. Van de 99 deelnemers hebben slechts 11 de totale afstand afgelegd. De anderen gaven op, of werden op de kleine plaatselijke omloop van 6 km gedubbeld.
Tijdens de grote omloop (90km) gebeurde niet veel meldenswaard, buiten een spijtig ongeval met Christian Debuyssere, die bij het naderen van Halle (km 70) op een wagen botste en zwaar getroffen naar een ziekenhuis overgebracht werd.
Het is in diezelfde sector dat Giovanni Jimenez met een onverwachte uitval het spel op de wagen zette, van de eerste maal beslissend, want onmiddellijk groepeerde zich een dozijn renners rond de Columbiaan uit Ruisbroeck: Merckx en zijn Molteni-maats Swerts, Van Springel en Jos Spruyt, en verder Rosiers, Van Roosbroeck, Eyers, Doyen, Peelman, Delaere, de streekrenner J.P. Berckmans en Eddy Goossens, die bij de eerste doortocht te Alsemberg evenwel moest loslaten.
Er reden in het kopgroepje een paar geduchte kerels rond, niet het minst Staf Van Roosbroeck en Aimé Delaere. Roger Swerts heeft ze schaakmat gezet met twee
spectaculaire aanvallen op 40 km van de finish. De sterke Limburger rolde de rode loper uit voor de even spectaculaire reactie van Merckx en Van Springel.
Het trio had zich losgewerkt op 35 km van de eindmeet met de reeds gekende ontknoping als gevolg. De uitslag:
1.Eddy Merckx(BEL)170km/4.05′
2.Herman Vanspringel(BEL)
3.Roger Swerts(BEL)
4.Aimé Delaere(BEL)3’55”
5.Andre Doyen(BEL)
6.Jean-Pierre Berckmans(BEL)
7.Jos Spruyt(BEL)
8.Gustaaf Van Roosbroeck(BEL)
9.Maurice Eyers(BEL)
10.Roger Rosiers(BEL)4’05”
11.Giovanni Jimenez(COL)5’37”
(Naar het verslag in Het Belang van Limburg, mij bezorgd door Jan De Smet, waarvoor dank)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.