De Hongaarse ex-voetballer Istvan Stani (de man die de bal vast houdt) viert vandaag zijn 85ste verjaardag…

In de tijd dat ik me nog voor voetbal interesseerde (toen ik nog een kind was met andere woorden) was ik vooral een supporter van Anderlecht. Dat was omwille van mijn grote idool Wilfried Puis, maar ik geef het toe: bijna alle andere spelers uit die tijd (Van Himst, Stockman, Verbiest, Heylen, Cornelis, Hanon, Lippens enz.) waren me dierbaar. Toch was mijn idool nà Puis ongetwijfeld de Hongaar Istvan Stani die nochtans bij concurrent Standard Luik speelde. Als ik me goed herinner speelde hij daar op de positie die Van Himst bij Anderlecht bekleedde: linksbinnen, in zijn geval dus tussen midvoor Roger Claessen en linksbuiten Leon Semmeling.

Sztani left Hungary for Eintracht Frankfurt and faced a one-year FIFA ban. With the Main siders he won the German championship in 1959. At the end of the season he moved to Standard Liège of Belgium and stayed there until 1965 when he returned to Frankfurt. In his second stint he amounted 21 Bundesliga appearances for Eintracht.

Daarna is hij terug naar België gekomen via Robert Naudts van A.A.Gent, die hierover in Het Laatste Nieuws van 22 mei 2013 vertelt: ‘Honderden voetballers heb ik gescout en velen daarvan naar Gent gehaald. De beste? De Hongaar Istvan Sztani. Hij was van Eintracht Frankfurt, maar speelde voor een amateurclub toen ik hem ging halen. Je mag hem hebben als je ons een volledige uitrusting voor onze spelers schenkt, was de voorwaarde. Maar de transfer van een Duitse amateurclub naar een Belgische profclub kon niet. Eintracht vroeg 100.000 mark, maar ik zei dat we niet verder konden gaan dan 20.000. De onderhandelingen begonnen voor een match en eindigden ’s nachts, toen iedereen dronken was en uiteindelijk kreeg ik hem voor 20.000, in twee keer te betalen.’

Na zijn actieve loopbaan Sztani was in the season 1975-76 manager at VfB Stuttgart in der 2. Bundesliga Süd but was fired on 31 March 1976 when the planned promotion 1. Bundesliga was almost out of reach. After this tenure Sztani managed other numerous clubs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.