In Portland (Oregon) is acteur William Hurt (foto YouTube) overleden. In 2018 was bij hem prostaatkanker vastgesteld. Hij was 71 jaar en was vooral in de jaren tachtig een grote naam. Hij acteerde in films als “Children of a Lesser God” en “Kiss of the Spider Woman”. Voor zijn rol in die laatste film kreeg hij de Oscar voor Beste Acteur.

In 1981 brak William Hurt door met “Body Heat” van Lawrence Kasdan (samen met Kathleen Turner). Daarna volgde “The big chill” (eveneens van Lawrence Kasdan, 1983) met Glenn Close, Jeff Goldblum, Meg Tilly en Kevin Kline. Hij werd gelauwerd als beste acteur voor “Kiss of the spider woman” in Cannes 1985.

Daarna kwam “Children of a lesser god” (Randa Haines, 1986), “Broadcast News”, “The Accidental Tourist” en “Smoke” van Wayne Wang (“Eat a bowl of tea” en “Joy luck club”, z’n ouders waren fans van John Wayne), die zilver haalde in Berlijn 1995. Daarna acteerde hij toevallig een tijdlang uitsluitend tegenover Franse actrices: Charlotte Gainsbourg in “Jane Eyre” (Zeffirelli, zie bovenstaande foto), Sandrine Bonnaire (die zijn vriendin werd) in “Confidences à un inconnu” van George Bardawill en Juliette Binoche in “A couch in New York” van Chantal Akerman.

In 2005 speelt hij een kleine rol als de vicieuze broer van de “bekeerde” Viggo Mortensen in “A history of violence” van David Cronenberg en in 2007 vinden we hem terug als het evil alterego van Kevin Costner in “Mr.Brooks” van Bruce A.Evans. In “Vantage Point” (Pete Travis, 2008) William Hurt technically plays two different characters: the President and his double. Hurt deliberately played the two roles differently: the double is a bit stiff, with a very plastic smile; the real President is more relaxed and authentic.

In 2016 is hij de tegenstander van Avery Brundage (gespeeld door Jeremy Irons) in de film “Race” van Stephen Hopkins over het leven van Jesse Owens.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.