Het zal morgen al 65 jaar geleden zijn dat de Roemeense beeldhouwer Constantin Brâncuși is overleden.

Constantin Brâncusi werd geboren in het dorpje Hobiţa, een 15 km ten westen van Târgu Jiu (provincie Gorj in het huidige Roemenië). De jongen had een moeilijke jeugd. Twee jaar na de dood van zijn vader (Constantin was pas negen) verliet hij zijn ouderlijk huis om een zwerversbestaan te leiden. In Craiova ging hij naar de School voor Kunst en Beroepen en leerde er houtsculpturen maken. Via een studiebeurs kon hij beeldhouwkunst studeren in Boekarest.
Toen hij 28 was vond hij dat hij geen toekomst had in Roemenië en week hij uit naar Parijs. De reis naar Parijs deed hij … te voet. In Parijs ging hij studeren aan de Ecole des Beaux Arts. Hij ontmoette er ook August Rodin, op dat moment al een gevierd beeldhouwer. Heel kortstondig werd hij de assistent van Rodin maar hij wilde het liefst op eigen benen staan. Brâncusi begon te werken in steen. Hij maakte een beeld op hetzelfde thema als Rodin: Le baiser (de kus).
De werken van Brâncusi worden gekenmerkt door het streven naar perfectie via een uitgepuurde vorm. In al zijn werken herleidde Brâncusi wat hij waarnam tot simpele, van alle details ontdane vormen. Typisch voor zijn zoeken naar de perfectie is het eindeloos herhalen van dezelfde thema’s in beelden die slechts licht van elkaar verschilden.
Brâncusi ondernam verschillende reizen naar de Verenigde Staten maar liet zich, kort voor zijn dood in 1957, tot Fransman naturaliseren. Na zijn dood ging de inhoud van zijn atelier naar de Franse staat. Monumentaal werk van de beeldhouwer kan je bewonderen in Târgu Jiu waar je o.m. de ‘Colonne sans Fin’ vindt, zijn beroemdste werk.

Jean-Paul Van der Elst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.