Onze medewerker Ronny De Schepper liep vorige week cellist HIDEMI SUZUKI tegen het lijf. Suzuki heeft een nieuwe schijf met de Bach-suites voor cello solo. Men zou denken: dat is enkel voor de kenners. Vergeet het! Enige tijd geleden waren de twee concerten van Pieter Wispelwey helemaal uitverkocht en de cd-opname door Rostropovitsj, een paar jaar geleden, was een media-event.

Velen zullen vertrouwd zijn met het gezicht van Hidemi Suzuki, want sinds jaar en dag zit hij in La Petite Bande van Sigiswald Kuijken.
Dé blikvanger op deze cd is het instrument, een Amati uit 1570 — zowat 150 jaar vóór Bach. Suzuki: « Hij verschilt inderdaad van de cello ten tijde van Bach, maar Bach hield niet zo van de Stradivarius-instrumenten die toen opgang maakten. Het is dan ook niet onmogelijk dat hij zijn suites heeft geschreven met dit instrument in gedachten. Het is groter en ronder, zodat het geluid er wat langer in blijft ». Dat resonerend geluid is inderdaad typerend voor Suzuki’s uitvoering. In de snellere gedeeltes gaat hij er swingend tegenaan, maar in de allemandes klinkt hij dan weer als een oude grootvader, die een verhaal vertelt bij een knetterend haardvuur. (Deutsche Harmonia Alundi 05472 773872)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.