Het is vandaag precies dertig jaar geleden dat de laatste Rode Vaan van de persen rolde…

Ter gelegenheid van de zestigste verjaardag in 1981 werd er een campagne opgestart (geleid door Wim Schamp overigens), die ging onder de slogan “Vitale zestiger zoekt partners van 9 tot 99 jaar“. En daarvoor heb ik in De Rode Vaan een reeks gesprekken gevoerd met mensen die van nabij bij het blad waren betrokken. Dat waren achtereenvolgens Gerard Van Moerkerke, Raymond De Smet, Maarten Thijs, Vic Van Saarloos, Marcel Christiaens, Lode Willems en de toenmalige hoofdredacteur Piet Lampaert. Buiten deze laatste en “buitenbeentje” Lode Willems zijn alle gesprekspartners ondertussen overleden. Het leek me dus een goed idee om deze gesprekken samen te bundelen, met daarbij nog andere interviews die betrekking hadden op de geschiedenis van De Rode Vaan, zoals bijvoorbeeld ter gelegenheid van de pensionering van collega Lode De Pooter (ondertussen helaas ook al overleden). Verder aandacht voor collega’s Jan Mestdagh en Miel Dullaert, fotograaf Jo Clauwaert en drie belangrijke figuren in de geschiedenis van de KPB, maar ook van de RV: Albert De Coninck, Jan Debrouwere en Jef Turf. En natuurlijk besteed ik ook aandacht aan de bekendste RV-redacteur, die echter slechts heel kortstondig is gebleven: Louis Paul Boon. Daarna volgen nog wat losse medewerkers, het jaarlijkse Feest van De Rode Vaan en enkele rubrieken die voor mijzelf van belang waren.
Gerard Van Moerkerke
Raymond De Smet
Louis Paul Boon
Maarten Thijs
Vic Van Saarloos
Jan Debrouwere
Marcel Christiaens
Lode Willems
Piet Lampaert
Jef Turf
Lode De Pooter
Jan Mestdagh
Miel Dullaert
Ludo Loose
Jo Clauwaert
Alfons Goossens
Albert De Coninck
Willy Minnebo
Jan Melicaen
Willy Maijeur
Johan de Belie
Feest van de Rode Vaan
Minibrokjes
Aan den toog
Aan het lijntje
Jaaroverzichten
Scholierenpolls
Markant

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.