Het is vandaag precies 225 jaar geleden dat de Engelse auteur Horace Walpole is overleden. Walpole is vooral bekend geworden als schrijver van The Castle of Otranto (1764), wat beschouwd wordt als de eerste ‘gothic novel’, de eerste griezelroman, een genre dat vooral in 19de eeuw veel opgang maakte.

De eerste uitgave van het boek verscheen anoniem en werd gepresenteerd als vertaling van een oude Italiaanse tekst, omdat Horace Walpole eigenlijk de 4e graaf van Orford was en een zoon van de politicus Robert Walpole. De tweede editie werd gepubliceerd onder de echte naam van de schrijver, en had als ondertitel ‘A Gothic Story’. Hiermee werd een nieuw genre in de literatuur gevestigd, dat navolging zou vinden in beroemd geworden werken als Frankenstein (1818) van Mary Shelley, Wuthering Heights (1847) van Emily Bronte en Dracula (1897) van Bram Stoker.
Daarnaast is Horace Walpole de bedenker van het begrip serendipiteit. Toen hij in 1754 een anoniem Perzisch sprookje las (het in 1722 in het Engels vertaalde The Travels and Adventures of Three Princes of Sarendip) maakte hij kennis met prinsen, avontuurlijke reizigers, die door toeval en scherpzinnigheid veel ontdekkingen deden. Die prinsen van Sarendip waren zonen van Jafer, koning van Sarendib of Serendib (van het Sanskriet Simhaladvipa, ‘verblijfplaats-van-leeuwen-eiland’), een oude Arabische benaming voor Sri Lanka (Ceylon). Serendipiteit is dus het vinden van iets onverwachts en bruikbaars terwijl je op zoek bent naar iets totaal anders. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.