Het is al vijftien jaar geleden dat Henri Troyat, de Franse schrijver van deels Armeense origine, is overleden.

Hij werd geboren als Lev Aslanovitsj Tarasov. Zijn familie verliet Rusland al voor de Oktoberrevolutie en kwam na veel omzwervingen in 1920 in Parijs aan.
Troyats eerste roman, Faux jour, verscheen in 1935. Hij won er de Prix Eugène Dabit du roman populiste mee. In 1938 won hij de Prix Goncourt voor zijn roman L’araigné. Hij werd bekend met historische romans. Heel wat van die boeken vormden reeksen zoals Tant que la terre durera (drie delen, 1947-1950) en Les semailles et les moissons (vijf delen, 1953-1958), beide gebaseerd op zijn herinneringen aan Rusland. In 1952 schreef hij met La Neige en deuil het verhaal van een broedertwist die zich afspeelt in de bergen. Hij verwierf er heel wat bekendheid mee. Sedert 1959 was hij lid van de Académie française.
Naast romans schreef Troyat ook talrijke biografieën van Russische historische figuren (zoals Leo Tolstoj, Maxim Gorki, tsarina Catharina de Grote en tsaar Peter de Grote) alsook van de belangrijkste Franse schrijvers uit de 19e eeuw zoals Guy de Maupassant, Émile Zola, Gustave Flaubert, Honoré de Balzac en de symbolistische dichters Charles Baudelaire en Paul Verlaine (Wikipedia).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.