Bij het begin van het wielerseizoen 1987 ging Herman Laitem praten met Frans Verbeeck. Lode De Pooter vond dat dit interview niet “zo maar” in De Rode Vaan mocht, daarom vroeg hij mij het te laten voorafgaan door een voorbeschouwing op het nieuwe seizoen…

Als het weer wat mee zit — want vorig jaar deed het dat b.v. niet — dan gaat nu zaterdag in Vlaanderen het nieuwe wielerseizoen van start, traditiegetrouw met Gent-Gent ofte de Omloop Het Volk. Het is een seizoen dat erg belangrijk wordt voor het eertijds zo « rijke Vlaamse wielerleven » zoals Karel Van Wijnendaele het omschreef, want van die rijkdom zijn de jongste jaren slechts enkele kruimels overgebleven.
Nochtans kondigt ook dit seizoen zich weinig rooskleurig aan. Omwille van de grote internationale belangstelling voor de Ronde van Frankrijk — toch nog steeds het grootste wielerevenement van het jaar — staat het nu reeds zo goed als vast dat slechts twee Belgische ploegen zullen mogen deelnemen. Men moet al teruggaan naar de tijd van de landenploegen om nog zo’n schaarse Belgische aanwezigheid op te tekenen.
Eén van die ploegen is bovendien al bij voorbaat gekend : het Hitachi-team van Criquielion, Dhaenens, Vandenbrande, Wampers en andere Rogiers. Hier is het alleen de vraag hoe de toestand van Rudy Matthijs, al meer dan een jaar buiten strijd met een hardnekkige kwetsuur, zal evolueren. Aan de eerste wedstrijden in Spanje heeft hij alvast moeten verzaken…
Daarnaast verwacht men over het algemeen dat de invloed van Eddy Merckx doorslaggevend zou zijn om de Lotto-ploeg (ze rijden op « zijn » fietsen) als tweede ploeg in « la grande boucle » binnen te loodsen. Andere ploegleiders voeren echter aan dat deze ploeg met tal van neoprofs veel te onervaren is (gemiddelde leeftijd 24 jaar !) om in dergelijk avontuur aan te zetten. Veel zal dan ook afhangen van de prestaties van de zeldzame routiniers zoals Sergeant, Lieckens of Nevens, terwijl ook Carlo Bomans of Frank Van De Vijver zich misschien stilaan kunnen tonen. De jongeren Benjamin Van ltterbeeck, Ludwig Willems. Rik Mannaerts, Peter Roes of Geert Vandewalle kunnen volgens Merckx zelf — die altijd behoedzaam is om jong talent niet te vlug over het paard te tillen — pas binnen een jaar of vijf de Belgische wielrennerij er weer bovenop helpen.
Florent Van Vaerenbergh van zijn kant hoopt dat de invloed van zijn collega¬sportdirecteur Lomme Driessens zal volstaan om de nieuwe Lucas-ploeg in het Tour-evenement te brengen. Van Belgische zijde zouden dan de « eeuwige beloften » Ronny Van Holen en Noël Segers daarvoor moeten zorgen, naast een paar Denen en Spanjaarden, die evenwel al even weinig eerbewijzen op tafel kunnen leggen. Dat heeft ook wel te maken met het feit dat deze ploeg een samenraapsel is van wat uit de boot viel bij het samengaan van de ploegen Roland en Skala. Ploegleider Roger Swerts verwacht hier vooral veel van Johan Capiot en de Denen Skibby en Sörensen, terwijl ook Dieter Thurau zijn zoveelste come-back aankondigt.
En wat dan te denken van de « superploeg » van A.D.R. ? Na eerst te hebben uitgepakt met namen als die van wereldkampioen Moreno Argentin, zullen Wilfried Reybroeck en Luis Ocana het uiteindelijk moeten doen met een paar Amerikanen en Zuid-Afrikanen (die om de sportboycot te omzeilen met een Lichtensteinse vergunning rijden) en met « ouwertjes » als Braun, De Wolf, Van den Haute of Tackaert. De aanwezigheid van de Franse sprinter Francis Castaing kan echter wel een troef zijn om bij Félix Lévitan mee uit te pakken. Daarnaast verwachten wij persoonlijk wel een uitschieter van de jonge Duitser Rigobert Matt.
Ook de Sigma-ploeg van Willy Teirlinck wordt een rooskleurige toekomst voorspeld, maar ondanks de aanwezigheid van Lucien Van Impe lijkt deze multinational zich voor dit seizoen nog te concentreren op de zogenaamde regionale wedstrijden. Voor deze veredelde kermiskoersen komen dan ook nog drie kleinere teams opdraven, dat van Ferdi Bracke, van Paul De Baeremaeker en van Luc Landuyt (met nog steeds Freddy Maertens).
In het buitenland hebben op de eerste plaats Eric Vanderaerden en Eddy Planckaert een stapje terug moeten zetten bij de ploeg Post, ten voordele van Phil Anderson die nu alleen kopman wordt. De grote concurrent Jan Raas heeft anderzijds een nog wat Belgischer tintje aan zijn ploeg gegeven. Naast Ludo Peeters, Nico Emonds en Luc Roosen werden nu immers ook Rudy Pevenage (als luitenant van wellicht het grootste talent-in-wording Rolf Gölz) en vooral de jongeren Ronny Vlassaks en Edwig Van Hooydonck aangetrokken. Deze laatste kreeg net als Eric Vanderaerden destijds ook nog zijn broer Gino mee, maar hopelijk brengt die het er wat beter van af dan Danny Vanderaerden die al lang niet meer op de deelnemerslijsten is terug te vinden.
Ook de andere twee Nederlandse ploegen, P.D.M. en Transvemij, hebben nog jong Vlaams talent binnengerijfd (resp. Wim Arras en Rudy Van der Haegen), maar verder zijn het vooral toch routiniers die in het buitenland aan de slag kunnen : Frank Hoste bij Fagor, Eddy Schepers bij Carrera, Benny Van Brabant bij Cierre, Guido Van Calster bij Zor, Leo Wellens bij Dormilon, Jean-Luc Vandenbroucke bij Kas, Noël De Jonckheere bij Teka en Michel Vermote bij RMO. Alles bij elkaar toch nog een bewijs dat het Belgische vakmanschap in het buitenland wordt gewaardeerd. Misschien is het dáárop dat Frans Verbeeck zich baseert om met al dit doemdenken de vloer aan te vegen. Hij doet dit in een gesprek met onze medewerker Herman Laitem die de 45-jarige Kempenaar ging opzoeken aan de vooravond van de Vlaamse openingsklassieker, een wedstrijd die hij in ’70 en ’72 overigens op zijn naam heeft geschreven…

Referentie
Ronny De Schepper & Herman Laitem, Frans Verbeeck bij het begin van het nieuwe wielerseizoen: “De Belgische wielersport teruggevallen? Onzin!”, De Rode Vaan nr.9 van 1987

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.