De Canadese actrice Rae Dawn Chong viert morgen haar zestigste verjaardag.am-fly-3_758_426_81_s_c1

Ik leerde haar kennen in de wielerfilm “American Flyers” uit 1985 (zij is het rechtse meisje), waarin ze soms zelfs een wiel moest steken!
af9Hier acteerde ze naast een nog eveneens piepjonge Kevin Costner (rechts van haar, hier staat zij immers uiterst links).
f08c75abf6d31ce70520901743b319e1-43243

Datzelfde jaar zag ik haar ook nog in “The Color Purple” en een jaar later in “Soul man”.
Een jaar eerder was ze reeds te zien in “Fear city”, door Humo terecht een “verwerpelijke, vieze” film genoemd, ook al is-ie dan van Abel Ferrara. Matt Rossi (Tom Berenger) en Nicky Piacenza (Jack Scalia) beheren hierin een uitzendbureau voor striptease-danseressen. Nicky leeft met Ruby en Matt houdt van Loretta (Melanie Griffith). Deze heeft echter een “innige band” (zie onderstaande foto) met de mooie Leila (Rae Dawn Chong) en dat is er voor Matt teveel aan. Als Leila dan door een seriemoordenaar wordt omgebracht, valt alles opnieuw “in de plooi”. Zeker als Matt dan ook nog eens als een goeie macho de moordenaar kan uitschakelen.
rae-dawn-chong-20-6

Ze is nadien nog in tientallen films te zien geweest, maar geen enkele daarvan heeft hier de bioscoopzaal of zelfs maar het televisiescherm gehaald, meen ik. Ja, dat heb je vaak als je eerste film meteen je bekendste zou blijken: dat was dan “La guerre du feu” van Jean-Jacques Annaud uit 1981.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.