De Letse violist Gidon Kremer viert vandaag zijn 75ste verjaardag.

Ik moet een optreden van hem meegemaakt hebben op 7 september 1993. Ik zal het echter maar eerlijk toegeven: ik herinner er mij totaal niets van. Maar ik heb nogal precieze nota’s uit de tijd, zodat het wel waar “moet” zijn. Het recital kwam er naar aanleiding van het feit dat Kremer door de Muziekpers tot Europees musicus van het jaar werd gekozen in 1992. De uitreiking vond dus plaats op 7/9/93, maar ik was ontgoocheld omdat hij met enthousiaste uitvoeringen van hedendaags werk uitpakte, waartegenover hij dan een “maffe” uitvoering van Weber plaatste en een “slaperige” van Dvorak, als was het om de “superioriteit” van de “hedendaagsen” te bevestigen. Het geestigste was nog het bisnummer “Tango pathétique” van Liseländer (of zoiets, het kan b.v. ook Lise Länder geweest zijn), al lag dat in dezelfde lijn omdat de schlager “Der Rote Tango” en het vioolconcerto van Tsjaikovski erin door de mangel werden gehaald. Als ik me goed herinner, heeft hij nochtans dit concerto gespeeld in de finale van de Elisabethwedstrijd 1967, waarin hij uiteindelijk derde eindigde (drie jaar later won hij alleszins het Tsjaikovski Concours).

Daarna speelde hij o.m. Paganini als die in de film “Frühlingssymphonie” Robert Schumann zozeer bekoort dat hij (Schumann dus) besluit zich aan de muziek te wijden (zie bovenstaande foto). In de film “Le joueur du violon” van de Belg Charlie Van Damme uit 1994 is hij weliswaar niet te zien, maar hij speelt wel alle vioolpartijen van Richard Berry, die hierin een solist speelt, die dermate over zijn muzikale functie nadenkt, dat hij uiteindelijk in de metro gaat spelen. De aanleiding voor z’n crisis was de zelfmoord van een vriend, die de cadenza’s van het vioolconcerto van Beethoven door hem had laten spelen, omdat hij het zelf niet “kon”. Enfin, voor Kremer zou dat geen probleem mogen zijn, want hij gebruikte hiervoor de cadenza’s van Schnittke, die hij ook op plaat heeft gezet. Zelfs in “Mission: impossible” speelt Kremer een menuet uit een divertimento van Mozart samen met Yo-Yo Ma en Kim Kashkashian, al kan ik me niet herinneren in welke scène.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.