Zanger, acteur, percussionist Hubert Van Rietvelde (Gent 19-2-1957) groeide op in de Bloomekeswijk en aan ’t Rabot, maar woonde ook een tijd op de Breugse Puurte. In de jaren tachtig van de twintigste eeuw leerde hij accordeonist Jan Gorleer kennen op de SIVI-Feesten van de Sint-Vincentiusparochie aan de Maïsstraat. Ze begonnen samen folk- en kleinkunstliedjes te zingen en werden vrienden (foto YouTube).

Samen bouwden ze een Gents repertoire uit met nummers die tot het collectief geheugen behoorden, o.a. uit de  operette “t Weeuwke van de Muide” (Pol Speeckaert), uit de overgeleverde liedjes van de revues van o.a. Henri Van Daele… en klassiek geworden nummers van Romain Deconinck. In 1997 volgde Van Rietvelde zijn kompaan Gorleer naar ‘t Spelleke van Drei Kluite, waar die al eerder begonnen was. Hij kreeg aanvankelijk vooral vocale opdrachten in het ensemble maar al heel snel solopartijen en acteeropdrachten. Hij werd lid van de Vaaste Bende van het politiek-satirische volkstheater en kreeg de vaste rol van Koempeir toebedeeld.

In het eerste jaar van de café-chantant activiteiten van Willy Bart(holomeus) in Brasserie Tartuffe traden Gorleer en Van Rietvelde er geregeld (meestal gezamenlijk) en spontaan vanuit het publiek op. In 2003 zegde hij toe, op de vraag van Bart, om deel uit te maken van zijne Kleuts. In 2006 werd de  Tartuffe gesloten en verhuist het gezelschap naar Brasserie Het Volk aan de Poel 7. In 2005 speelde hij – alweer samen met Gorleer – tijdens de Gentse Feesten op ‘t Koerke van het Huis van Alijn, tien dagen lang een interactief huldeprogramma aan de liederenschat van Romain Deconinck.

In 2007 ging Tartuffe weer open en keerde iedereen terug naar de eerste stek, behalve Van Rietvelde en Sonja Gyselinck. Gorleer werd hun leadinstrumentalist op accordeon, Patrick Fakkel sloot aan op streingbas (contrabas ) en een jaar later ook Michel Bracke, die tot 2012 bleef meespelen. Hij is te horen op de CD’s : “Klassieks“ en “Ien, twie, drei, vier…” van ’t Spelleke van Drei kluite, “De Moagt van Gent” (single CD) een productie van TEM vzw voor de Gensche Sosseteit. In 2010 werd hij… uiteraard weer samen met Jan Gorleer… Ambassadeur van de Gensche Leute en in 2011 kreeg hij met ‘t Spelleke de Kastaarprijs van de Breugse Puurte.

Freek Neirynck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.