Tulsi Gabbard,(*) voormalig Amerikaanse volksvertegenwoordiger voor de Democratische Partij (2013-2021) suggereert dat de VS en de NAVO willen dat Moskou de aanval inzet tegen Oekraïne. Volgens haar zouden de NAVO en president Biden gemakkelijk een oorlog in Oekraïne kunnen voorkomen. Maar ze dromen ervan dat Rusland hun bondgenoot binnenvalt om strenge sancties tegen Moskou te rechtvaardigen. Daarbij zou een intensere koude oorlog aangewakkerd worden, die miljarden winst kan opleveren voor de Amerikaanse wapenindustrie. (Foto https://www.flickr.com/photos/reptulsigabbard/8361662382/ via Wikipedia)

Volgens Tulsi Gabbard zouden de VS en hun bondgenoten een gewapend conflict kunnen voorkomen door te beloven dat Oekraïne geen lid zal worden van de NAVO. Het is “hoogst onwaarschijnlijk” dat Kiev ooit zal worden goedgekeurd als NAVO-lid. Dus weigeren te geloven wat nu al een realiteit is, laat zien dat de leiders van de VS en de NAVO geen vrede willen. Rusland stuurde afgelopen december 2021 veiligheidsvoorstellen naar Washington waaronder het blokkeren van Oekraïne als NAVO-lid. Maar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei dat de alliantie haar opendeurbeleid zal handhaven. Tulsi Gabbard: “Waarom bevinden we ons in deze positie als het antwoord en het voorkomen van oorlog duidelijk is? Het wijst op de conclusie dat we willen dat Rusland Oekraïne binnenvalt. Het militair industrieel complex verdiende niet genoeg geld met de strijd tegen Al-Qaeda of het maken en leveren van wapens aan Al-Qaeda en IS. Rusland is een interessantere vijand. Wie zal de prijs betalen van de nieuwe wapens bij een eventuele oorlog tussen Rusland en Oekraïne? Het Amerikaans volk zal de prijs betalen. Het Oekraïense volk betaalt de prijs. En het Russische volk zal de prijs betalen. Deze zoveelste oorlog ondermijnt onze nationale veiligheid. Alleen het militair-industrieel complex, dat onze politici controleert, zal winnen”. Volgens Gabbard hebben de Amerikaanse overheden altijd ontkend dat ze radicale islamieten hebben bewapend. Maar onderzoekers hebben gevallen gemeld van geavanceerde Amerikaanse wapens die in handen zijn gevallen van strijders die banden hadden met Al-Qaeda en de Islamitische Staat (IS). (De steun van de VS aan islamfundamentalisten begon in de strijd tegen het door de Sovjet-Unie gesteunde progressieve regime in Afghanistan in de jaren tachtig. De overwinning op het progressieve regime door de door de Amerikanen gesteunde islamfundamentalisten ging over in een reactionair Taliban bewind. Ook in de Joegoslavië-oorlog werden door de NAVO islamjihadisten ingezet in Bosnië, red.)

De ex- volksvertegenwoordiger zei eerder deze week dat de haviken in Washington hebben gezegd dat de VS Oekraïne als democratie moet beschermen. Terwijl de VS tegelijk een regime in Kiev steunen met zijn antidemocratische acties, zoals het sluiten van vier kritische tv-stations, het opsluiten van een leider van de oppositiepartij. We voegen hieraan toe dat Kiev de vrije baan laat aan gewelddadige acties van neo-nazi’s tegen monumenten over de overwinning op het nazisme, politieke tegenstanders en neo-nazi bataljons integreert in het leger.

Miel Dullaert

(*) Tulsi Gabbard is één van de belangrijke woordvoerders van links in de VS. Ze was lid van het Huis van Afgevaardigden van 2013-2021 namens het kiesdistrict Hawaï. Ze is een Irak-veteraan. Ze was lange tijd majoor in de National Guard. En sinds 2020 actief in een eenheid van de US Army Reserve. Ze was lange tijd lid van het Nationaal Bestuur van de Democratische Partij. Ze nam ontslag toen in 2016 het bestuur van de partij de voorkeur gaf aan Hillary Clinton in plaats van aan Bernie Sanders. Ze stelde zich in 2019 kandidaat voor de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen van 2020.

Lectuur

Peter Mijlemans, Ooit werd deze gevreesde krijgsmacht verketterd, nu zijn het helden: Azov, de neonazi’s binnen het Oekraïense leger, Het Nieuwsblad 12 maart 2022

2 gedachtes over “De peperbus van nonkel Miele (14): VS wil oorlog in Oekraïne

 1. Moet het niet andersom gezien worden? Dat de Russische president zoals de vroegere Amerikaanse President Trump lijdt aan grootheidswaanzin en dat deze machtsgeilheid al jaren op een plannetje doet broeden om zijn Russisch Rijk weer uit te breiden en op te bouwen tot een vernieuwd Groot Rusland (zoals zijn vroegere Sovjet-Unie)?

  Like

 2. Dit is op Some View on the World herblogden reageerde:
  Er wordt wel eens gezegd dat je in de politiek zo ver naar links kunt gaan dat je uiteindelijk helemaal rechtsom komt te liggen.

  De Franse filosoof Jean-Pierre Faye noemde het de “hoefijzertheorie”. Meestal gebruiken centristen en conservatieven dit idee om links en progressieven af te kraken, om ze met nazi’s te vergelijken.

  Serieuze politieke analyses hebben niet veel op met de hoefijzermetafoor. Maar af en toe zijn er mensen die beweren links te zijn en die zo dicht in de buurt komen van extreem-rechts dat je je kunt afvragen of ze wel samenwerken. De recente discussie rond de herdenking van de dodelijke aanslag op het Capitool van de VS op 6 januari 2021 is zo’n gelegenheid.

  Op 4 februari heeft het Republikeinse Nationale Comité zijn campagne opgevoerd om de geschiedenis van die aanslag op de democratie te herschrijven. In een resolutie verklaarde de GOP het gewapende oproer tot “legitiem politiek discours”. Ze hebben zelfs twee van hun eigen leden, Reps. Liz Cheney en Adam Kinzinger, voor hun medewerking aan het onderzoek van het Congres, waarbij ze zeiden dat ze deelnamen aan “een door de Democraten geleide vervolging van gewone burgers”.

  De GOP maakt overuren om de mensen te doen vergeten wat ze op 6 januari op de televisie hebben gezien: een gewelddadige menigte die door een verliezende presidentskandidaat werd ontketend als onderdeel van een plan om een democratische verkiezing te laten ontsporen en illegaal aan de macht te blijven.

  Voor een partij die er regelmatig op uit is om mensen (vooral gekleurde mensen) hun stemrecht te ontnemen en die districten herschikt om verkiezingen in haar voordeel te laten uitvallen, zijn de leugens van de GOP over 6 januari geen verrassing. Dat is ongeveer wat je zou verwachten van een Republikeinse Partij die steeds meer gedomineerd wordt door haar fascistisch georiënteerde vleugel.

  De teleurstelling komt echter wanneer je je realiseert dat sommige mensen die zogenaamd links zijn, meewerken aan dit historisch revisionisme.

  Vreemd genoeg horen wij dat voormalig Amerikaanse volksvertegenwoordiger voor de Democratische Partij (2013-2021) suggereert dat de VS en de NAVO willen dat Moskou de aanval inzet tegen Oekraïne. Dit is weer zo een absurd idee, daar noch de VS noch de NAVO, noch de Europese Unie hierbij iets te winnen hebben. Integendeel zijn al de betrokken partijen het er eens mee dat een oorlog ten allen kostte, moest vermeden worden.

  Poetin, die alle aanbiedingen van overleg gewoon naast zich neerlegde, heeft zijn troepen opdracht gegeven de afgescheiden delen van Oekraïne binnen te trekken voor een zogenaamde “vredesmissie”, dit terwijl wij tanks gewoon over onschuldige burgers zien heen rijden.

  Dat de vrede al lang in gevaar is, lijdt geen twijfel. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, die waarnemers langs de bestandslijn onderhoudt, maakt al heel lang melding van dagelijkse vuurgevechten aan beide zijden van de afgescheiden grens met Oekraïne.
  Ook al was er al zo lang hommeles, kan men zich afvragen waarom er niet eerder duidelijke maatregelen werden getroffen door het Westen.

  De meest oorlogszuchtige elementen in de NAVO, met name de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, bestempelen de verplaatsing van de Russische troepen nu als de invasie die zij hebben voorspeld. Maar zagen wij ook de afgelopen dagen niet hoe zij vuur op de olie gooiden en aan paniekzaaierij deden.
  Natuurlijk spreekt dat Poetin niet ten goede.

  ” Het is “hoogst onwaarschijnlijk” dat Kiev ooit zal worden goedgekeurd als NAVO-lid.” wat een algemeen gekend feit is dat Poetin zelfs gerust moest stellen. Maar dan is het vreemd dat er gesteld wordt: “Dus weigeren te geloven wat nu al een realiteit is, laat zien dat de leiders van de VS en de NAVO geen vrede willen. ”

  Ook al weten we dat de VS en het V.K. haar valse trukendoos al meermaals heeft boven gehaald voor eigen gewin (cfr. Irak) moeten wij dit maal niet denken dat zij weer met vals nieuw zijn afgekomen. De beelden die ons vanuit Oekraïne binnenstromen spreken boekdelen.

  Hier in dit bericht wordt gewag gemaakt van Neo-Nazis, welk wij niet zullen ontkennen dat zij effectief zeer actief zijn in Oekraïne, Hongarijë en Roemenië. Waarbij deze twee laatste landen Poetin hebben geholpen om zijn troepen aan de Oekraïense grens te laten klaar staan voor de inval van dat land. Dat terwijl Poetin niets doet tegen die Nazis die in grotere getallen aan het werk zijn in Hongarije?!

  Betreft het sluiten van kritische tv-zenders is Poetin geen ideaal voorbeeld van een persoon die democratie huldigt en vrijheid van spreken toe laat. Overduidelijk merken wij op dat al diegenen die een ander gedacht hebben dan Poetin monddood worden gemaakt (in eigen land en als wij niet opletten nu ook in Oekraïne en omstreken)!

  Wij zijn er nog niet zo zeker van dat de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy, die beter weet dan de meesten dat Oekraïne een verdeelde samenleving is, dat deze daarom het tot een grensstaat wil maken met allerlei huurlingen en neonazis.

  Men moet er bewust van zijn dat Oekraïne niet het enige land op het vaste land is waar er uiterst rechtse figuren in politie en orde troepen infiltreren. België is in datzelfde bedje ziek. Maar daarom moet de huidige president niet met geweld van zijn macht ontnomen worden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.